Tiltakozó nyilatkozat

A TASZ tiltakozását fejezi ki a hétvégi diszkó-razziákkal kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a kábítószer-fogyasztásra adható válaszok között demokratikus társadalomban nem szerepel az a módszer, amit több hónapos szünet után most ismét használtak a bűnüldözők.

Sajtóhírek szerint a 2005. február 19-20-i hétvégén Kecskeméten és Budapesten is rajtaütöttek egy-egy szórakozóhelyen, több hónapos szünet után újraélesztve a diszkó-razziák elfogadhatatlan módszerét. Az ilyen eljárások célja nem más, mint hogy drogfogyasztók ellen minél nagyobb számban induljanak büntetőeljárások.


A TASZ ismételten felhívja a rendőrség és a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a hét végi razziák során alkalmazott módszer, melynek során egyenként megvizsgálják a szórakozóhelyen tartózkodó fiatalokat, ellentétes a rendőrségi törvény rendelkezéseivel.A drogproblémára adható társadalmi válaszok változatosak lehetnek. Álláspontunk szerint azonban az adófizetők pénzéből gazdálkodó rendőrségnek nem a diszkóban szórakozó fiatalok pupilláinak vizsgálatával kellene foglalkoznia. A Nemzeti Drogstratégia az egyszerű fogyasztók rendőri üldözését nem jelöli meg prioritásként, a drogkérdéssel foglalkozó szakember évek óta állítják, hogy nem a droghasználókat kell a fő célpontnak tekinteni, és politikusok időről-időre kijelentik, hogy nem büntetni akarják a fogyasztókat. Amíg azonban a bűnüldözők ezeket a módszereket használják a fiatalokkal szemben, a jó szándék csak szólam marad, s a diszkó kijáratánál orvosi vizsgálatra váró fiúk-lányok jelentik a realitást.A TASZ a mai nap folyamán levelet intézett az illetékes rendőrkapitányokhoz, amelyben a következő kérdéseket tettük fel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényre hivatkozva:1. Összesen hány rendőr vett részt a 2004. február 19-20-i akciókban?

2. Pontosan milyen költségvonzattal jártak a kérdéses intézkedések?

3. Hány embert állítottak elő az akciók eredményeképpen, indítottak-e az előállítottak ellen büntetőeljárásokat, s ha igen, milyen bűncselekmények miatt?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyílt levél a diszkó-razziák ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához. A közelmúltban három esetben is sor került elektronikus tánczenei rendezvények bezárására és a szórakozó fiatalok tömeges előállítására vizeletminta biztosítása céljából.

KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

„Szigorúan bizalmas?”

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a telekommunikációs eszközöket használókat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jogvédők a mobiltelefon-használatot, online levelezést és böngészést biztonságosabbá tevő alkalmazásokat gyűjtötték össze a nopara.org honlapon; ugyanitt Edward Snowden személyes üzenete, illetve közérthető szöveges és multimédiás felvilágosító tartalmak is várják az érdeklődőket.