Barion Pixel TASZ | Tiltakozó Nyilatkozat

Tiltakozó Nyilatkozat

Alulírott emberi jogi és környezetvédő szervezetek megdöbbenésünknek adunk hangot amiatt, hogy a rendőrség a mai napon ismételten képtelen volt arra, hogy véleményüket békésen kifejező emberekkel szemben önmérsékletet tanúsítson. Ma délelőtt a Kossuth téren a rendőrség előállított három orosz állampolgárt, akik szerettek volna találkozni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Vlagyimir Szlivjak, Ramzisz Faizullin és Goszman Kabirov tavaly októberben levelet írtak a magyar kormányfőnek, és arra kérték, hogy a magyar kormány mondja fel az orosz kormánnyal magyar atomhulladék Oroszországba szállításáról kötött szerződését.

Ketten közülük a világ egyik legszennyezettebb területéről, Majakból érkeztek Budapestre, hogy személyes jelenlétükkel is felhívják a figyelmet a nukleáris hulladékok veszélyes voltára. A Cseljabinszk melletti Majak ugyanis az a hely, ahol korábban a magyar atomszemét is feldolgozásra került, súlyosan megbetegítve az ott élő embereket, szennyezve a földet és a vizeket.

Ők ketten azért hoztak magukkal Majakból származó földet és vizet, hogy szimbolikusan ezzel is jelezzék életfeltételeik kilátástalanságát.
Alulírottak tisztában vagyunk azzal, hogy a Magyar Köztársaság törvényei minden itt élő és idelátogató külföldi állampolgárra egyaránt vonatkoznak. Nem kivétel ez alól a gyülekezési jogról szóló törvény sem. Kérdéses viszont számunkra, hogy három ember Parlament előtti megjelenése mennyiben tekinthető demonstrációnak. De ha elfogadjuk, hogy annak tekinthető, akkor is túlzott reakció előállításuk és órákon át tartó kihallgatásuk. Úgy gondoljuk, hogy tettük társadalmi veszélyessége nem érte el azt a határt, ami a rendőrség intézkedését indokolta volna.
Elvárjuk, hogy a magyar hatóságok mihamarabb bírálják felül mindenképpen elfogadhatatlan intézkedésüket.

 Energia Klub, Greenpeace, Magyar Helsinki Bizottság, Társaság a Szabadságjogokért, Védegylet

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.