Barion Pixel TASZ | Tüntetések tiltása a gázai konfliktus kapcsán

Tüntetések tiltása a gázai konfliktus kapcsán

A magyar rendőrség október 13-án két tüntetést is megtiltott (1. határozat, 2. határozat), amelyeken a szervezők bejelentése szerint a Gázában elhunyt civil áldozatokról szerettek volna megemlékezni. A rendőrség szerint ezek a tüntetések a Hamász palesztin terrorszervezet támogatásáról szóltak volna, mert a Hamász vezetője éppen erre a péntekre hívta fel a világ muszlimjait Izrael elleni haragjuk kinyilvánítására. A tiltás alapjául a rendőrség arra hivatkozott, hogy a jelenleg is zajló háború fényében a tüntetések közvetlenül veszélyeztetnék a közrendet és a közbiztonságot, és nem garantálható az sem, hogy egy esetleges ellentüntetés esetén nem alakul ki konfliktus.

A rendőrség részéről jogszerű megtiltatni a bizonyíthatóan terrorizmust, terrorszervezetet támogató rendezvények megtartását, ha
azok mások jogai sérelmének nyilvánvaló és közvetlen veszélyét hordozzák magukban. Az október 13-i tiltások azonban nem bizonyítékokra, hanem feltételezésekre támaszkodnak. Az indokolás nem nevez meg egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a tüntetések a Hamászt támogatták volna. Az sem derül ki, hogy a rendőrség milyen erőfeszítéseket tett, illetve megtett-e mindent annak érdekében, hogy a gyülekezési jog békés gyakorlását csak a valóban indokolt esetekben és mértékben korlátozza. Mindeközben a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy intézkezdett a tüntetés betiltásáról, amiből arra lehet következtetni, hogy a rendőrség alapos mérlegelés nélkül, politikai nyomásra hozott döntést.

Alapjogokat és hatalommegosztást tiszteletben tartó jogállamokban nem a miniszterelnök dolga, hogy politikai, világnézeti vagy akár morális megfontolások alapján döntsön arról, ki és milyen véleményt nyilváníthat ki. A rendőrség természetesen egyetérthet a miniszterelnökkel a tüntetés megtiltása kapcsán, de nem politikai utasítás, hanem csak a gyülekezési törvényre támaszkodó alapos
mérlegelés után.

Október elején a Hamász terrorszervezet által elkövetett borzalmas gyilkosságok, emberrablások, bűntettek megrázták a TASZ munkatársait is. Hisszük, hogy a terrorizmus ellen minden eszközzel fel kell lépni, amit a nemzetközi jog megenged, ahogy azt is, hogy a háborúban álló feleknek be kell tartania a humanitárius jogból fakadó kötelezettségeket, és enyhítenie kell a civil lakosság szenvedéseit.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.