Barion Pixel TASZ | Új tevékenységet indítottunk a civil részvétel erősítéséért

Új tevékenységet indítottunk a civil részvétel erősítéséért

A civil szféra akkor igazán erős, ha sokféle szervezet működik, amelyek közös célok mentén képesek együtt dolgozni az általuk képviselt ügyekért. Emiatt, és a szűkülő civil térre reagálva úgy döntöttünk, hogy új programot indítunk stratégiai partnerség néven. A program kialakításában a mozgalmi és civil szervezeteket támogató Közélet Iskolája Alapítvánnyal működtünk együtt.

A program keretében a kiválasztott szervezetekkel, a TASZ stratégiai partnereivel egy közösen meghatározott cél elérése érdekében dolgozunk együtt, másrészt a Közélet Iskolája közreműködésével segítünk a szervezetfejlesztésben és átadjuk saját jogvédői munkánk tapasztalatait. Mi a jogi tudásunkat, valamint a több évtizedes jogvédői munkából származó tapasztalatunkat visszük az együttműködésbe. A Közélet Iskolája mozgalmi iskolaként a szerveződéssel, stratégiai tervezéssel és érdekvédelemmel kapcsolatos tudásával támogatja a partnerszervezetek eredményes munkáját az együttműködésben, valamint a hosszú távon fenntartható szervezeti működés kialakításában segíti őket.

A program 2023 őszén egy tesztidőszakkal indult, melynek keretében három érdekvédelemmel és jogérvényesítéssel foglalkozó partnerszervezettel dolgozunk együtt:

  • A veszprémi székhelyű AutiSpektrum Egyesület 10 éve végzi autista gyermekek és szűkebb-tágabb környezetük komplex megsegítését. A programban a társadalom szemléletformálásán és a sajátos nevelési igényű gyerekeket nevelők jogtudatosításán fogunk közösen dolgozni. Célunk, hogy előmozdítsuk azt, hogy minden gyerek az igényeinek és szükségleteinek megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön.

  • A Magyar Anyák civil akciócsoport 2018. december végén a rabszolgatörvény elleni tiltakozási hullám alatt jött létre, azzal a céllal, hogy kirángassák a szülőtársaikat és tágabb értelemben a családokat a politikai apátiából, és szavazásra buzdítsák őket és felhívják a figyelmet a szakértői kormány jelentőségére. Jelenleg aktívan vesznek részt az oktatási mozgalomban és azért harcolnak, hogy a gyerekeik valódi demokráciában nőhessenek fel. A csoporttal azon dolgozunk majd, hogy minél több szülő tudjon aktívan élni a jogaival az óvodában és iskolában, elősegítve ezzel az iskola és a szülők együttműködését, közös cselekvését a gyerekek érdekében.

  • A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségével az egyre terheltebb Balaton érzékeny vízparti területeinek védelméért dolgozunk, és azért, hogy mindenki megismerhesse tavaink, vizes élőhelyeink megőrzésének és helyreállításának fontosságát és eszközeit. A szövetséget a tavak védelmében létrejött civil szervezetek alapították azzal a céllal, hogy az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzésén dolgozzon.

A programban résztvevő szervezetek kiválasztásánál fontos volt, hogy a működésünket meghatározó alapvető értékek összhangban legyenek. A résztvevő szervezetek pártpolitikától, helyi hatalomtól teljesen függetlenül működnek, közhatalom megszerzésére nem törekszenek, de hozzánk hasonlóan támogatják a polgárok közéleti szerepvállalását. A program során a kiválasztott szervezetek részben közös képzéseken vesznek részt, részben személyre szabott támogatásban, mentorálásban, képzésben részesülnek, amelyet a TASZ és a Közélet Iskolája, igény esetén pedig más szakértők biztosítanak.

Hisszük, hogy tudásunkat és erőnket összeadva nagyobb társadalmi hatást tudunk elérni, ezért ezzel a programmal is bátorítani kívánjuk a civil együttműködéseket.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.