Újpest elleni per dosszié

2004-ben megkezdett felmérésünkben a közterületi kamerás térfigyelő-rendszerek működésének körülményeire voltunk kíváncsiak.

Budapest és az összes megyeszékhely rendőrkapitányságait megkerestük közérdekű adatkérésünkkel. A rendőrségek egyes kérdéseinkre tudtak válaszolni, de számos olyan részlet felől is érdeklődtünk, amelyekről nem ők rendelkeztek információval. Annak érdekében, hogy minden kérdésünkre választ kapjunk, megkerestük a helyi önkormányzatokat, így az újpesti önkormányzatot is.

Újpest Önkormányzata mereven elutasította, hogy akár csak egy kérdésünkre is válaszoljon, többszöri próbálkozás és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényre való hivatkozás sem vezetett eredményre, ezért bírósághoz fordultunk.


1. válaszlevél Derce Tamás polgármester úrtól

"Szeretném megjegyezni, hogy úgy gondolom az én szabadságjogomhoz hozzátartozik, hogy nem ütnek le, nem rabolnak ki, nem erőszakolnak meg az utcán, vagy ha az megtörténne - amit leginkább én sajnálnék - az állam megvéd, vagy a vétkeseket megbünteti."

2. újabb levél Derce Tamás polgármester úrtól

"Kollégáimmal folytatott megbeszélés eredményeként tájékoztatom, hogy a kért adatokat nem közöljük Önökkel."

3. a TASZ újabb levele

"Megkaptuk a közérdekű adatszolgáltatást megtagadó levelét. Sajnálattal olvastuk, hogy a kért adatokat nem közli velünk és a megtagadás indokait sem fejtette ki. "

4. utolsó levél Derce Tamástól

"A peres eljárásra szóló idézésre természetesen meg fogunk jelenni a Bíróságon."

5. a TASZ keresetlevele az Újpesti Önkormányzat ellen

6. Újpest Önkormányzata 2005. január 14-én ellenkérelmet nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz, melyben kérelmezi a TASZ keresetének elutasítását.

Az ellenkérelemhez kapcsolódó mellékletek:


2005. február 17-én a TASZ első fokon megnyerte a pert, a Pesti Központi Kerületi Bíróság minden kérdésben helyt adott keresetünknek. Az ítélet 2005. április 21-én jogerőre emelkedett. A kért adatokat Újpest polgármestere csak bírósági végrehajtás során adta ki.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcfelismerő kameráké a jövő?

Józsefvárosban a meglevő 115 térfigyelő kamera korszerűsítése mellett 65 új kamerát is átadtak október 7-én. A 300 millió forintos beruházással immár 100%-os lett Józsefváros lefedettsége, illetve a kamerák alkalmasak lesznek arra is, hogy arcfelismerő rendszerrel kössék össze őket.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.