Véleményeztük az adathozzáférési törvényjavaslatot

A Parlament holnap tárgyalja a döntéselőkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról szóló T/3029. sz. törvényjavaslatot, mellyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eljuttatta véleményét az illetékes szerveknek. Olvassa el a részleteket!

A TASZ kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára. A törvényjavaslat egy ilyen problémát igyekszik kezelni. Jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy az állami kezelésben lévő adatvagyonhoz való hozzáférés szabályait a hatályos szabályozást kiegészítve törvényben rendezzék, és a jelenlegi gyakorlatot az új szabályokkal megváltoztassák. Azonban a TASZ határozott véleménye, hogy a javaslatban szereplő adatbázisokhoz való hozzáférés lehetőségét mind a költségvetési szervek, mind a kutatók, mind a gazdasági társaságok és a non-profit szervezetek számára jelen törvényben kellene biztosítani, amely az előterjesztés szerint nem valósulna meg.A TASZ elküldte állásfoglalását a Ház elnökének és alelnökeinek, az Országgyűlés illetékes bizottságainak és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak.Töltse le a TASZ véleményét itt (pdf)!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.

Nyílt levél a kormányhoz és parlamenti képviselőkhöz

21 hazai társadalmi szervezet fordult a Kormányhoz és az illetékes parlamenti képviselőkhöz a 47 tagállamból álló Európa Tanács (ET) készülő információszabadság-egyezménye kapcsán. Az ET, melynek Magyarország is tagja, elsőként a világon nemzetközi egyezményben kívánja rögzíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályait.