Véleményeztük az adathozzáférési törvényjavaslatot

A Parlament holnap tárgyalja a döntéselőkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról szóló T/3029. sz. törvényjavaslatot, mellyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eljuttatta véleményét az illetékes szerveknek. Olvassa el a részleteket!

A TASZ kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára. A törvényjavaslat egy ilyen problémát igyekszik kezelni. Jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy az állami kezelésben lévő adatvagyonhoz való hozzáférés szabályait a hatályos szabályozást kiegészítve törvényben rendezzék, és a jelenlegi gyakorlatot az új szabályokkal megváltoztassák. Azonban a TASZ határozott véleménye, hogy a javaslatban szereplő adatbázisokhoz való hozzáférés lehetőségét mind a költségvetési szervek, mind a kutatók, mind a gazdasági társaságok és a non-profit szervezetek számára jelen törvényben kellene biztosítani, amely az előterjesztés szerint nem valósulna meg.A TASZ elküldte állásfoglalását a Ház elnökének és alelnökeinek, az Országgyűlés illetékes bizottságainak és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak.Töltse le a TASZ véleményét itt (pdf)!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elnöki vétó után: mit kell még tenni az információszabadság győzelméért?

A TASZ álláspontja szerint az információszabadságról szóló törvénynek a trafikbotránnyal egy időben elfogadott módosítása súlyosan sérti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jogot. Ezért a TASZ – más szervezetekkel együtt – azt kezdeményezte, hogy az államfő ne írja alá a törvénymódosítást, hanem küldje az Alkotmánybírósághoz.

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.

MEGHÍVÓ A MINŐSÍTETT ADATOK VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATRÓL SZÓLÓ VITADÉLUTÁNRA

A Kormány 2008. szeptemberében terjesztette be a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amely az állam- és szolgálati titok kérdését szabályozná újra. Sajnálatos módon politikai okokból a jogalkotási folyamat megrekedt. A Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központja és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ezért egy szakmai vitafórumot szervez, amelyen elsősorban a parlamenti pártok képviselői fejtik ki szakmai álláspontjukat a javaslat fontos, a közérdeklődés szempontjából is jelentős pontjairól. A kerekasztal-beszélgetésre 2009. január 6. napján, kedden kerül sor a Közép-Európai Egyetemen.