Barion Pixel TASZ | Véleményeztük az adathozzáférési törvényjavaslatot

Véleményeztük az adathozzáférési törvényjavaslatot

A Parlament holnap tárgyalja a döntéselőkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról szóló T/3029. sz. törvényjavaslatot, mellyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eljuttatta véleményét az illetékes szerveknek. Olvassa el a részleteket!

A TASZ kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára. A törvényjavaslat egy ilyen problémát igyekszik kezelni. Jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy az állami kezelésben lévő adatvagyonhoz való hozzáférés szabályait a hatályos szabályozást kiegészítve törvényben rendezzék, és a jelenlegi gyakorlatot az új szabályokkal megváltoztassák. Azonban a TASZ határozott véleménye, hogy a javaslatban szereplő adatbázisokhoz való hozzáférés lehetőségét mind a költségvetési szervek, mind a kutatók, mind a gazdasági társaságok és a non-profit szervezetek számára jelen törvényben kellene biztosítani, amely az előterjesztés szerint nem valósulna meg.

A TASZ elküldte állásfoglalását a Ház elnökének és alelnökeinek, az Országgyűlés illetékes bizottságainak és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak.

Töltse le a TASZ véleményét itt (pdf)!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.