Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

A javaslat véleményezésére adott határidők rendkívűl szorosak voltak, ami alapjaiban gyengíti a társadalmi egyeztetést. Az általunk vizsgált módosítások kapcsán több adatvédelmi szempontból fontos javaslatot tettünk.

A javaslat tervezeti formában 2011. október 20-án jelent meg a kormany.hu oldalon, a véleményezési határidő október 24-e volt. A tervezet és a javaslat összesen 19 törvény módosításáról szól, az indoklás is tanúskodik arról, hogy nem technikai jellegű, hanem a jogszabályok érdemét érintő módosításokról van szó. Október 20-a csütörtöki nap volt, míg 24-e hétfői, tehát a 65 oldalas tervezet véleményezésére nyitva álló 5 napból 2 hétvégére esett. Ezt követően a kormány 2011. november 5-én benyújtotta a javaslatot az Országgyűlésnek és sürgős tárgyalást kért az immáron 105 oldalas dokumentumra. 

Véleményünk szerint nem elégséges ez az idő egy ilyen jellegű módosítás véleményezésére, ezért felhívtuk a Kormányt és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy a jövőben biztosítson hosszabb, a javaslat súlyához illeszkedő határidőt a tervezetek véleményezésére – különös tekintettel arra, hogy a javaslat több a kormánynak, illetve a miniszternek szóló felhatalmazást tartalmaz ágazati jogszabályok megalkotására. Ilyen például, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ felállításáról szóló Kormányrendelet, amely a tervek szerint 2012. január 1-jével, 2 hónapon belül kezdi meg működését, az azt szabályozó Kormányrendelet tervezete azonban máig nem ismert. 

A javaslat több ponton módosítja az egészségügyi adatok védelméről szóló törvényt, ehhez kapcsolodóan több ajánlást tettünk.

Az álláspont teljes szövegét elolvashatja itt

Megosztás

Kapcsolódó hírek

HIV-specifikus cseh vízumkorlátozások

2009. június 1-jétől a Cseh Köztársaságban a munkavállalói illetve letelepedési vízumkérelmekhez csatolni kell egy orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a kérelmező sem szifiliszben, sem tuberkulózisban nem szenved, illetve nem HIV-fertőzött. Ez az új rendelkezés azonban nem vonatkozik egységesen minden ország állampolgáraira, Kongó, Kenya, Moldávia, Mongólia, Nigéria, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Vietnam szerepelnek a listán.

KISOKOS: Hogyan tilthatom le az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést?

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is. Tiltakozó nyilatkozat hiányában, a betegellátók (háziorvos, kezelőorvos, gyógyszerész) korlátlanul hozzáférhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyilvántartott, a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybe vett kezelések, illetve gyógyszerek listájához. Miért problémás a korlátlan hozzáférés? Mit tehetünk ha nem szeretnénk, hogy az orvosaink és a gyógyszerészek számára korlátlanul lekérdezhető legyen a teljes kezelési- és vénytörténetünk?