Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

Üdvözöljük, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén a Kormányt az egészségügyi törvény felhatalmazza majd, hogy az intézeten kívüli szülés szabályairól szóló rendeletet megalkossa. Azonban az elmúlt évek tapasztalatai, az egyeztetések sorozatos kudarcai alapján nem lehetünk biztosak a szabályozás megszületésében, valamint abban sem, hogy valóban az alkotmányos jogokat tiszteletben tartó rendelkezések születnek-e – ezért az Alkotmánybíróságtól kértük kimondani az alkotmányos mulasztás meglétét.

A törvényjavaslatot általános vitára ajánló bizottsági levélben megjelenő véleményről, miszerint a civil szervezetekre kellene bízni a HIV/AIDS szűréseket is kifejtettük álláspontunkat. A civilek által végzett szűrővizsgálatokkal szemben gyakran valóban nagyobb bizalom tapasztalható, azonban nem tudnak országos lefedettséget biztosítani. Véleményünk szerint azonban a szűrési rendszer átgondolása, s a felhalmozódott tapasztalatoknak megfelelő átalakítása és a szűrések számának drasztikus növelése elengedhetetlen az eredményes küzdelemhez a fertőzések terjedése elleni harcban.

Az álláspont teljes szövegét letöltheti és elolvashatja itt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A HIV-vel élőket diszkrimináló jogszabályok, szakmai rendelkezések

Magyarországon ma még számos jogszabály, szakmai protokoll és módszertani levél különbözteti meg indokolatlanul hátrányosan a HIV-vel élő pácienseket, ami számos nehézséget okoz az életükben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) HIV/AIDS programja egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti EBH/226/2012. számú eljárás keretében), melynek része a fentebb felsorolt rendelkezéstípusok felülvizsgálata. Ezt a munkát végeztük el, és küldtük el javaslatainkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának.

Megvan az AIDS ellenszere

A Nemzetközi AIDS Társaság által javasolt ellenszer: tartsuk tiszteletben a HIV-el élők és a HIV-fertőzés kockázatának kitett emberek jogait. Olvassa el a TASZ munkatársának írását az Indexen és nézze meg a TASZ videóját az AIDS 2010 konferencia idején Bécsben megtartott felvonulásról, melyen több mint 20 ezren tüntettek azért, hogy az emberi jogok a HIV/AIDS elleni küzdelem középpontjába kerüljenek.