Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

Üdvözöljük, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén a Kormányt az egészségügyi törvény felhatalmazza majd, hogy az intézeten kívüli szülés szabályairól szóló rendeletet megalkossa. Azonban az elmúlt évek tapasztalatai, az egyeztetések sorozatos kudarcai alapján nem lehetünk biztosak a szabályozás megszületésében, valamint abban sem, hogy valóban az alkotmányos jogokat tiszteletben tartó rendelkezések születnek-e – ezért az Alkotmánybíróságtól kértük kimondani az alkotmányos mulasztás meglétét.

A törvényjavaslatot általános vitára ajánló bizottsági levélben megjelenő véleményről, miszerint a civil szervezetekre kellene bízni a HIV/AIDS szűréseket is kifejtettük álláspontunkat. A civilek által végzett szűrővizsgálatokkal szemben gyakran valóban nagyobb bizalom tapasztalható, azonban nem tudnak országos lefedettséget biztosítani. Véleményünk szerint azonban a szűrési rendszer átgondolása, s a felhalmozódott tapasztalatoknak megfelelő átalakítása és a szűrések számának drasztikus növelése elengedhetetlen az eredményes küzdelemhez a fertőzések terjedése elleni harcban.

Az álláspont teljes szövegét letöltheti és elolvashatja itt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hátrányos megkülönböztetés áldozatai a HIV-vel élők az egészségügyben

A HIV-vel élők és AIDS-betegek a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk során gyakran szembesülnek elutasítással, indokolatlanul irányítják őket a Szent László Kórház HIV-ambulanciájára.

HIV szűrés a Fáklya klubban

Az LMBT fesztivál keretében anonim, ingyenes HIV szűrés lesz a Fáklya klubban

A HIV/AIDS elleni küzdelem és az EU

Az Európai Bizottság a közelmúltban közleményt bocsátott ki a HIV/AIDS ellen az Európai Unióban és a szomszédos országokban folytatott küzdelem kapcsán. A dokumentum kidolgozásában a TASZ is részt vett. A Közlemény alapján megvalósítandó cselekvési tervhez várjuk a HIV/AIDS elleni küzdelemben érintett civil szervezetek, valamint a HIV-pozitív emberek észrevételeit.