Véleményeztük az új állami beruházási törvényjavaslatot, tedd meg te is!

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége hívta fel figyelmünket rá, hogy a kormány 8 napra közzétette észrevételezésre az új állami beruházási törvényjavaslatát. Január 20-ig lehet észrevételeket beküldeni, erre bátorítunk mindenkit, főképp azokat a civileket, akik saját környezetükben szembesülnek állami nagyberuházási tervekkel, és tiltakoznak azok környezeti károkozása ellen.

Azok a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások, amelyek semmibe veszik a helyiek véleményét és érdekeit, nem tekinthetőek sikernek – elég csak a természetkárosító Fertő-tavi beruházáshoz, vagy a magaspartot veszélyeztető Club Aliga-projekthez hasonló ügyekre gondolni. Az építési és közlekedési minisztérium egy olyan beruházási törvény megalkotását ígérte, ami a helyiek érdekeit is figyelembe veszi és részvételüket biztosítja. A mostani javaslat álláspontunk szerint továbbra sem garantálja az érdemi civil részvételt, ezért élünk a lehetőséggel és mi is elküldjük javaslatainkat a kormánynak.

A nemzetgazdasági beruházásokat kiemelő törvény legkárosabb rendelkezéseihez hasonlóan ez a törvényjavaslat is felhatalmazza a kormányt, hogy más jogszabályokat, így helyi önkormányzatok rendeleteit is felülírja, ha a beruházás érdekei úgy kívánják. Mi ennek törlésére szólítjuk fel a kormányt, emellett észrevételeink a helyi érintettek bevonásának hiányára, a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére vonatkoznak. A részletes dokumentumot a cikk végén letöltheted.

Fejtsd ki véleményed Te is a kormány felé! Használhatod hozzá az alábbi észrevételeket is, de lehet kiindulópont is: bármilyen véleményt és javaslatot megfogalmazhatsz a nagyberuházásokra vonatkozóan! A társadalmi egyeztetésben a beküldött vélemények mennyisége is számít, annak azonban különös értéke van, ha személyes szempontokat osztasz meg, megmutatva, hogy egy konkrét, a helyi közösségedet érintő ügyben minek kellene szerepelnie a törvényben ahhoz, hogy a beruházások kapcsán a helyiek szava is számítson.

Észrevételeidet a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu címre küldheted január 20-ig.

Észrevételek az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslathoz

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.