Barion Pixel TASZ | Véleményeztük az új állami beruházási törvényjavaslatot, tedd meg te is!

Véleményeztük az új állami beruházási törvényjavaslatot, tedd meg te is!

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége hívta fel figyelmünket rá, hogy a kormány 8 napra közzétette észrevételezésre az új állami beruházási törvényjavaslatát. Január 20-ig lehet észrevételeket beküldeni, erre bátorítunk mindenkit, főképp azokat a civileket, akik saját környezetükben szembesülnek állami nagyberuházási tervekkel, és tiltakoznak azok környezeti károkozása ellen.

Azok a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások, amelyek semmibe veszik a helyiek véleményét és érdekeit, nem tekinthetőek sikernek – elég csak a természetkárosító Fertő-tavi beruházáshoz, vagy a magaspartot veszélyeztető Club Aliga-projekthez hasonló ügyekre gondolni. Az építési és közlekedési minisztérium egy olyan beruházási törvény megalkotását ígérte, ami a helyiek érdekeit is figyelembe veszi és részvételüket biztosítja. A mostani javaslat álláspontunk szerint továbbra sem garantálja az érdemi civil részvételt, ezért élünk a lehetőséggel és mi is elküldjük javaslatainkat a kormánynak.

A nemzetgazdasági beruházásokat kiemelő törvény legkárosabb rendelkezéseihez hasonlóan ez a törvényjavaslat is felhatalmazza a kormányt, hogy más jogszabályokat, így helyi önkormányzatok rendeleteit is felülírja, ha a beruházás érdekei úgy kívánják. Mi ennek törlésére szólítjuk fel a kormányt, emellett észrevételeink a helyi érintettek bevonásának hiányára, a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére vonatkoznak. A részletes dokumentumot a cikk végén letöltheted.

Fejtsd ki véleményed Te is a kormány felé! Használhatod hozzá az alábbi észrevételeket is, de lehet kiindulópont is: bármilyen véleményt és javaslatot megfogalmazhatsz a nagyberuházásokra vonatkozóan! A társadalmi egyeztetésben a beküldött vélemények mennyisége is számít, annak azonban különös értéke van, ha személyes szempontokat osztasz meg, megmutatva, hogy egy konkrét, a helyi közösségedet érintő ügyben minek kellene szerepelnie a törvényben ahhoz, hogy a beruházások kapcsán a helyiek szava is számítson.

Észrevételeidet a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu címre küldheted január 20-ig.

Észrevételek az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslathoz

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.