Barion Pixel TASZ | Visszavonva – mégsem kötik szakértelemhez a közérdekű adatok megismerését

Visszavonva – mégsem kötik szakértelemhez a közérdekű adatok megismerését

A TASZ nyomására Font Sándor (Fidesz) képviselő visszavonta azt a módosító javaslatát, amely szükséges szakértelem meglétét szabta volna az információszabadság gyakorlásának előfeltételéül.

Az előterjesztés az állam átlátható működését azon az alapon korlátozta volna, hogy az adatigénylő polgár nem rendelkezik megfelelő szakismeretekkel, és ezért nem tudja értelmezni, használni az adatokat. Az országgyűlési képviselőknek küldött levelünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a közérdekű adatigénylést nem kell indokolnia az adatigénylőnek, az adatszolgáltatásnak a gyakorlatban előforduló indoklási kötelezettséghez kötése törvényellenes. Ebből az is következik, hogy akár egyszerű, készletező adatgyűjtés céljából is igényelhetünk adatokat, nem feltétele a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog gyakorlásának az, hogy a megszerzett ismereteket – szakmai vagy közéleti tevékenységünk során, az egyéni képességeinknek  megfelelően – ténylegesen hasznosítsuk.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság elnökéhez írt levelünkben arra kértük a Hatóságot, hogy szólaljon fel az információszabadság védelmében. Ez a kérésünk is meghallgatásra talált, Péterfalvi Attila elnök az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának küldött állásfoglalása hangsúlyozta, hogy sértené a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot és a demokratikus jogállamiságot, ha „az állampolgárok csak az állami szervek által emészthetővé tett (….) adatokhoz jutnának hozzá.”

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.