Hol volt a TASZ 2006-ban?

A 2006. szeptember 18-21. között és október 23-án történt utcai rendőri intézkedések nyomán indult eljárások, és a rendőrök fellépését sérelmező bejelentések kapcsán a számos megkeresés érkezett hozzánk. Az első elvállalt ügyek kapcsán kiderült, hogy az előzetes letartóztatások után a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben megalázóan bántak a fogvatartottakkal, de csak egy fiatalember volt közülük, aki emiatt feljelentést kívánt tenni.

A szeptember 18-21. és október 23-26. közötti rendőri fellépések kapcsán indult eljárásokban 11 embert képviseltünk. A 11 főből 8 ellen indult büntető (5) illetve szabálysértési (3) eljárás, további három fő ellen eljárás nem indult, viszont ők tettek feljelentést a rendőrök ellen. A büntető ügyekben mindegyik ügyfelünk esetében a nyomozást megszüntették, a szabálysértési ügyekben bírósági döntés született arról, hogy egyikük sem vonható felelősségre. Közülük négyen voltak előzetes letartóztatásban. Erről sajtótájékoztatót is tartottunk 2007. júliusában.

A TASZ sajtótájékoztatót tartott ma a 2006. szeptemberi és október 23-ai rendőri fellépés tanulságairól - VIDEO!

A TASZ azért fordul a nyilvánossághoz, mert - a jogsegélyszolgálata által vitt ügyekben a lezárult vizsgálatok alátámasztják a korábbi feltételezéseket az eljárások kifogásolható voltáról; - a rendőrség által alkalmazott kényszerítő eszközökkel és intézkedésekkel kapcsolatban nemrégiben olyan új információra derült fény, mely az egyes eszközök és intézkedések jogszerűségét alapjaiban kérdőjelezi meg. Olvassa el a részleteket!

A rendőrök ellen tett feljelentések során a 11 főből 7 személy sértetti képviseletét láttuk el. A lezárt nyomozások közül egy esetben sikerült csak beazonosítani a rendőröket, a többi eljárást megszüntették, mivel nem sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Az általunk képviselt konkrét ügyekben azt tapasztaltuk, hogy a 2006. szeptemberi intézkedések során a tömegoszlatásnál nem biztosítottak megfelelő menekülési útvonalat azoknak, akik el akarták hagyni a helyszínt. Sok esetben a rendbontásban részt nem vevő fiatalokat is elfogtak, és formalizált gyanúsítás alapján indítottak ellenük eljárást. Ennek nem pusztán az lehet a hátrányos következménye, hogy sokaknak alaptalanul kell elszenvednie egy büntetőeljárást, de az is kárt okoz, hogy így a tényleges rendbontók felelőssége relativizálódik. A büntetőeljárás és a bűnösökre kiszabott büntetés csak mindvégig jogszerű és méltányos eljárás keretében érheti el tényleges célját, csak ilyen módon lehet visszatartó erejű.

Nyilatkozat 1989 értékei védelmében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kezdeményezésére hatvanegy értelmiségi és közéleti aktivista nyilatkozatban ítéli el az október 23-i rendőri fellépés módját, és áll ki a '89-es jogállami forradalom értékei, az emberi méltóság és a demokratikus jogállam védelmében.

Megosztás