Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Mit tegyek, ha diszkrimináltak?

A diszkrimináció magyarul hátrányos megkülönböztetést jelent: amikor valakit másokhoz képest hátrány ér egy meghatározott tulajdonsága miatt. Azt is érheti diszkrimináció, aki felemeli a szavát más, hátrányosan megkülönböztetett emberekért. Az alábbi tájékoztatóban leírjuk, kiket érhet diszkrimináció, milyen fajtái vannak és mit lehet tenni, ha áldozatává váltál.

Mit tehetnek a romák az ellenük felvonuló szélsőségesekkel szemben?

Az alábbi tájékoztatóban összeszedtük, hogy a célba vett roma közösségek pontosan hogyan és miben tudják a rendőrség segítségét kérni, milyen jogi lehetőségeik vannak, ha szélsőséges csoportok tagjai ellen szeretnének fellépni, és milyen egyéb eszközök állnak a rendelkezésükre, ha csak ki akarják fejezni, hogy nem tűrik a kirekesztést. Összefoglaltuk azt is, hogy tipikusan milyen szélsőséges megmozdulások szerveződnek, ezek közül mi lehet jogszerű, és mi az, ami jogsértő.

Tájékoztató gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak és szemtanúinak

Ez a tájékoztató gyűlölet-bűncselekmények áldozatai és szemtanúi számára tartalmaz hasznos információkat. Honnan tudhatod, hogy gyűlölet-bűncselekményről van szó és hogyan tudsz feljelentést tenni? Hogyan zajlik a nyomozás és mik a jogaid az eljárásban? Milyen támogatást kapsz az államtól, ha áldozattá váltál? Ehhez hasonló kérdésekre találsz választ az alábbiakban.

Kisokos közigazgatási határozatok megtámadásához

Sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet egy hatóság döntésével. Ilyenkor a döntést támadhatjuk, más szóval jogorvoslattal élhetünk. 2020. március 1-ig fellebbezni lehetett a határozatok ellen, azóta pert kell indítani, mert megváltozott a jogorvoslati rendszer. Ez a tájékoztató segít abban, hogy mit kell tenni akkor, ha nem értünk egyet egy hatóság döntésével. A gyakran előforduló témákhoz (gyermekvédelem, gondnoksági ügyek, fogyatékossági ellátások, SNI oktatás stb.) külön keresetlevél mintákat teszünk közzé.

Mit tegyek, ha rendőri visszaélést tapasztaltam?

A jogsegélyszolgálatunkat gyakran keresik meg olyanok, akik úgy érzik, hogy a rendőrök nem megfelelően jártak el velük szemben, visszaéltek a hatalmukkal. Mivel a rendőrök néha valóban alkalmazhatnak erőszakot, nagyon fontos, hogy betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy mit tehetsz, ha úgy érzed, rendőri visszaélés áldozata lettél.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.