Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Peres eljárásokhoz és más jogi ügyek intézéséhez gyakran van szükség hivatalos iratokra. A rólunk vagy szeretteinkről szóló hivatalos dokumentumokhoz jogunk van hozzáférni. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan kérhetsz ki ilyen iratokat a gyámhivataloktól, a szociális intézményektől, az egészségügyi szolgáltatóktól és a bíróságoktól.

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségeid vannak a szavazásra, ha mozgáskorlátozott vagy.

Hogyan szavazhatok látássérült választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ha látássérült vagy, több lehetőség közül is választhatsz, hogy te is élhess a választójogoddal, és biztosítva legyen a szavazás titkossága. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, és milyen teendőid vannak.

Tájékoztató a gondnokságról

Alapvetően a felnőtt emberek maguk dönthetnek az életükről, azaz, a jog szerint cselekvőképesek. A bíróság viszont elveheti ezeket a jogokat, ha úgy látja, hogy valaki  nem képes önállóan dönteni, például fogyatékossága vagy mentális problémái miatt. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük a legfontosabb információkat a gondnokságról, és leírjuk azt is, hogyan kerülhető el a gondnokság alá helyezés, illetve hogyan szüntethető meg. Abban is segítünk, hogy milyen jobb alternatívái lehetnek a segítségnek.

Kisokos közigazgatási határozatok megtámadásához

Sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet egy hatóság döntésével. Ilyenkor a döntést támadhatjuk, más szóval jogorvoslattal élhetünk. 2020. március 1-ig fellebbezni lehetett a határozatok ellen, azóta pert kell indítani, mert megváltozott a jogorvoslati rendszer. Ez a tájékoztató segít abban, hogy mit kell tenni akkor, ha nem értünk egyet egy hatóság döntésével. A gyakran előforduló témákhoz (gyermekvédelem, gondnoksági ügyek, fogyatékossági ellátások, SNI oktatás stb.) külön keresetlevél mintákat teszünk közzé.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.