Barion Pixel TASZ | Roma jogvédelem

Roma jogvédelem

2021-ben indítottuk útjára a megújult roma jogtudatosító programunkat Edelényben és Nyíregyházán két helyi roma nő, Bea és Réka segítségével, akik vállalták közösségeik jogi képzését. Azóta ezt kiterjesztettük újabb településekre és közösségekre. Bea és Réka már öt borsodi, illetve szabolcsi településen (Borsodszirák, Edelény, Nyíregyháza, Nyírmihálydi, Ózd) dolgozik együtt hét helyi közösség képviselőivel. Általuk ezekre a településekre is eljut a program, így egyre több tudatos roma közösség jön létre a régióban.

ide kell egy cím

Tudástár

Ide kattintva közérthető tájékoztatókat találsz, amelyek segítenek megismerni a jogaidat.

Híreink, ügyeink

Olvasd el ügyfeleink legfrissebb történeteit, aktuális híreinket.

TASZ jogsegélyszolgálat

Ha úgy érzed, hogy az állam vagy állami szervek megsértették a jogaidat, tanácsért fordulhatsz hozzánk. Kérjük, mielőtt írsz nekünk vagy telefonálsz, olvasd el, milyen témákhoz értünk, és nézz körül tudástár anyagaink között!

Tudástár

Tudástárunkban azokat a kérdéseket és témákat gyűjtöttük össze, amikről e legtöbb kérdés érkezik jogsegélyszolgálatunkhoz. Ha olyan kérdésed van, amire ezekben nem találsz választ, akkor keresd jogsegélyszolgálatunkat!

A romákat leggyakrabban érő hátrányos megkülönbözetésről szóló anyagaink

Mit kell tudni a gyermekvédelemről?

Szóltak a családsegítőnek az iskolából, mert igazolatlanul hiányzott a gyermeked? A gyámhatóság tárgyalásra idézett? Becsöngetett a családgondozó? Ki akarják szakítani a gyerekedet a családból? Ebben a tájékoztatóban azzal foglalkozunk, hogy mi a teendő, ha hatóságok szerint egy családban veszélyeztetik a gyerekeket, és hogyan kerüld el, hogy kiemeljék őket.

Kisokos közigazgatási határozatok megtámadásához

Sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet egy hatóság döntésével. Ilyenkor a döntést támadhatjuk, más szóval jogorvoslattal élhetünk. 2020. március 1-ig fellebbezni lehetett a határozatok ellen, azóta pert kell indítani, mert megváltozott a jogorvoslati rendszer. Ez a tájékoztató segít abban, hogy mit kell tenni akkor, ha nem értünk egyet egy hatóság döntésével. A gyakran előforduló témákhoz (gyermekvédelem, gondnoksági ügyek, fogyatékossági ellátások, SNI oktatás stb.) külön keresetlevél mintákat teszünk közzé.

Tájékoztató gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak és szemtanúinak

Ez a tájékoztató gyűlölet-bűncselekmények áldozatai és szemtanúi számára tartalmaz hasznos információkat. Honnan tudhatod, hogy gyűlölet-bűncselekményről van szó és hogyan tudsz feljelentést tenni? Hogyan zajlik a nyomozás és mik a jogaid az eljárásban? Milyen támogatást kapsz az államtól, ha áldozattá váltál? Ehhez hasonló kérdésekre találsz választ az alábbiakban.

Mit tehetnek a romák az ellenük felvonuló szélsőségesekkel szemben?

Az alábbi tájékoztatóban összeszedtük, hogy a célba vett roma közösségek pontosan hogyan és miben tudják a rendőrség segítségét kérni, milyen jogi lehetőségeik vannak, ha szélsőséges csoportok tagjai ellen szeretnének fellépni, és milyen egyéb eszközök állnak a rendelkezésükre, ha csak ki akarják fejezni, hogy nem tűrik a kirekesztést. Összefoglaltuk azt is, hogy tipikusan milyen szélsőséges megmozdulások szerveződnek, ezek közül mi lehet jogszerű, és mi az, ami jogsértő.

Mit tegyek, ha rendőri visszaélést tapasztaltam?

A jogsegélyszolgálatunkat gyakran keresik meg olyanok, akik úgy érzik, hogy a rendőrök nem megfelelően jártak el velük szemben, visszaéltek a hatalmukkal. Mivel a rendőrök néha valóban alkalmazhatnak erőszakot, nagyon fontos, hogy betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy mit tehetsz, ha úgy érzed, rendőri visszaélés áldozata lettél.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.