Barion Pixel TASZ | Teszt petíció 1

Teszt petíció 1

Az egészségügy óriási bajban van. A kórházi fertőzések hazai helyzete az egészségügy számos válságtünetének eredménye. A kormány elhanyagolja az egészségügyet, ami a polgárok alapvető jogait sérti. A kórházi fertőzésekre vonatkozó összehasonlítható és közérthető adatokat haladéktalanul hozzák nyilvánosságra! Írd alá a petíciónkat!

Petíció dr. Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszternek

Tisztelt Miniszter úr!

Az egészségügy óriási bajban van. Ezt mindannyian érezzük, akik az állami ellátást vesszük igénybe. Amikor orvoshoz megyünk, kórházba kerülünk, vagy a hozzátartozóinkat látogatjuk meg egy egészségügyi intézményben, szó szerint a saját bőrünkön érezzük a hiányosságokat – hiszen sok helyen még egy alapos, fertőtlenítő kézmosás sem lehetséges. Nincs elég orvos, nincs elég nővér, nincs elég eszköz, nincs elég tisztaság, nincs elég WC-papír, órákig kell várni és nem mondanak semmit.

De hogy pontosan mekkora is a baj, az nem világos. A betegek körében rémhírek és túlélési tanácsok terjengenek, a médiában horrortörténetek jelennek meg, míg a hivatalos állítások szerint minden rendben megy. Hiányzik az őszinte kommunikáció, a tájékoztatás és hiányoznak a megbízható adatok. Nem tudja a beteg, mikor és mire vár, nem tudja, hogy mi történik vele, és hogy ami megtörtént, az rendben van-e. Nem tudja, hogy amikor arra hivatkoznak a politikusok, hogy tesznek az egészségügy javításáért, akkor valóban tesznek-e. Arról sem tudunk, hogy ha lesz is fejlődés, azt mihez mérhetjük – ugyanis nincsenek adataink az egészségügy jelenlegi helyzetéről.

Annak ellenére, hogy végre a kormány is elismerte, hogy az egészségügy egyik legégetőbb problémája a kórházi fertőzések ügye, mind a mai napig nem érhetők el az erről szóló, részletes és mindenki számára érthető adatok. Az évente kötelező jelentések közzétételével rendszeresen heteket csúsznak. A közzétett adatsorokat alig páran érthetik, és egyébként is kérdéses, hogy mennyire megbízhatók. Nem tudhatjuk, hogy évről évre javul vagy romlik a helyzet, a kormányzati szervek zavaros sikerkommunikációját szakmai szervezetek rendre cáfolják. Nem ismerhetők az adatok kórházanként, megyénként, ellátási áganként, pedig ez lenne az alapja a hiteles tájékoztatásnak.

A titkolózás rendszere a kórházak, egészségügyi szolgáltatók számára is mélységesen ártalmas és megalázó.

A problémák letagadása és elkendőzése nemcsak ártalmas, hanem jogellenes is. Az adófizetők forintjaiból fenntartott egészségügy adatai, így a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok is közérdekű adatok, amiket nyilvánosságra kell hozni.

Ráadásul hiába ígér a kormány javulást a kórházi fertőzések ügyében, ha nem tudhatjuk, honnan indultunk és nem tudjuk összevetni a jövőbeni adatokat a jelenlegiekkel, a javulást sem tudjuk észlelni.

Üdvözöljük, hogy a kormány már felismerte a problémát és állítása szerint tenni is szándékozik a helyzet javítása érdekében. Azonban a javulás első lépcsőfoka a tisztánlátás. Az eredmények csak akkor ellenőrizhetők, ha ismerjük a kiindulópontot és a folyamat nyomon követhető a közvélemény számára.

A kórházi fertőzések hazai helyzete az egészségügy számos válságtünetének eredménye. A kórházak rossz felszereltségétől az orvosok és szakdolgozók hiányáig élesen rámutat arra, hogy a kormány elhanyagolja az egészségügyet, ami a polgárok alapvető jogait sérti. Ezért petíciónkban azt kérjük, hogy első lépésként a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat összehasonlítható, közérthető és hiteles módon, haladéktalanul hozzák nyilvánosságra! Kérjük továbbá, hogy az adatsorokat legfeljebb negyedévente frissítsék!

Adatvédelmi tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztatóJelen petíció aláírásával Ön kifejezetten hozzájárul, hogy megadott adatait (vezetéknév, keresztnév, emailcím, a petíció aláírásának ténye) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a honlapján feltüntetett Általános Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje. Az adatkezelés célja a petíció társadalmi hatásának növelése, és az Általános Adatvédelmi Tájékoztatóban feltüntetett módon a Weboldal látogatói adatok elemzése, illetve – amennyiben Ön hírlevélre is feliratkozik – a hírlevél feliratkozás pontjainál meghatározott célok. A petíció aláírásakor Ön által megadott adatok közül a nevét és a petíció aláírásának tényét a petíció címzettjének, az egészségügyért felelős miniszternek továbbítjuk, és a petíció oldalán nyilvánossá tesszük. Ehhez a petíció aláírójának a kifejezett hozzájárulását megadottnak tekintjük. Emailcímét nem továbbítjuk és nem hozzuk nyilvánosságra. Ön bármikor jogosult arra, hogy tájékoztatást kérjen adatai kezeléséről, helyesbíttesse vagy töröltesse azokat, tiltakozzon adatai kezelése ellen, illetve az adatkezeléshez adott hozzájárulását emailben, a tasz@tasz.hu emailcímre küldött, ilyen tartalmú levelével visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét. Adatait a hozzájárulás visszavonásáig vagy a töröltetéséig kezeljük. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy az adatkezelő TASZ a jogait megsértette, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.