Barion Pixel TASZ | A kományülések továbbra is titkosak – véleményt írt a TASZ

A kományülések továbbra is titkosak - véleményt írt a TASZ

Egy 2006. november 3-án beterjesztett törvényjavaslat ismét érinti az általunk már többször kifogásolt kormányülések államtitokká nyilvántásának törvényi lehetőségét.

A Kormány 2006. november 3-án törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, mely a "kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról" címet viseli. Az Országgyűlés sürgős ügymenetben tárgyalja a javaslatot, ami azt jelenti, hogy az általános vitára valószínűleg már jövő hét elején sor kerül. A javaslat nagy része az egyes államigazgatási szervek megnevezése vonatkozásában módosít törvényszövegeket. Azonban a javaslat elején szerepelnek a kormányülések dokumentálást szabályozó rendelkezések, melyekkel az Alkotmánybíróság által megállapított mulasztásos alkotmánysértést igyekszik kiküszöbölni a Kormány. Ezzel kapcsolatban újra hangot kívánunk adni aggályainknak.

Az elmúlt évek során többször is kifejeztük, hogy aggályosnak tartjuk a kormányülésekről készült minden feljegyzés 50 évre történő államtitokká minősítésének törvényi lehetőségét, melyet az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (Ttv.) 3.§ és az 1. számú melléklet 13. pontja tesz lehetővé. A Ttv.-t 1999-ben módosító törvényjavaslattal kapcsolatban felkértük az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg azt, mert a rendelkezés súlyosan sérti az információszabadság alkotmányos védelmét. A 2002-es kormányváltás után pedig arra kértük Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy minél előbb vessen véget az információszabadságot súlyosan sértő helyzetnek. Mivel erre nem került sor, 2004-ben az új miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek is felhívtuk a figyelmét a jogsértő helyzetre, és kértük, hogy az Adatvédelmi Biztos és a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának állásfoglalásaira is tekintettel szüntesse meg azt.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a jelenlegi kormánykoalíció képviselői ellenzéki képviselőként többször is felszólaltak a kormányülések titkossága ellen, valamit kormányra kerülésük után kifejezetten a kormányzati munka nyitottságát, sőt 2006-ban az aggályos rendelkezés hatályon kívül helyezését ígérték, a jelek szerint jelenleg a fentiekkel teljesen ellentétes lépéseket tesznek. A koalíció által is hangoztatott információszabadság védelme érdekében azt tartjuk szükségesnek, hogy a kormányüléseken készült jegyzőkönyv és az arról készült összefoglaló legyen nyilvános, a nyilvánosságot csak valamely, a 13. államtitokköri ponttól eltérő okból államtitokká vagy szolgálati titokká nyilvánítás esetén korlátozza a Kormány, de csak az arra vonatkozó adatok tekintetében. Éppen ezért az államtitokról és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény 1. számú melléklet 13. pontjának hatályon kívül helyezését tartjuk szükségesnek. Véleményünk szerint az ún. döntés-előkészítő, belső használatra készült adat védelmére megfelelő a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szól 1992. évi LXIII. törvény 19/A. §-a.

Aggályosnak tartjuk azt is, hogy a Kormány jelenleg is ún. „salátatörvényben” kíván rendelkezni arról, hogy a kormányülések titkosságát továbbra sem kívánja feloldani. A kormányülések nyilvánosságának kérdése álláspontunk szerint logikailag nem összekapcsolható a fenti törvényjavaslat által szabályozni kívánt egyéb kérdésekkel. Rendkívül aggályosnak tartjuk azt is, hogy javaslatot az Igazságügyi és rendészeti miniszter nem bocsátotta véleményezésre, ami teljességgel ellentmond a Minisztérium által is képviselni kívánt nyitott és minőségi jogalkotás követelményének.

A teljes szöveg itt olvasható:

Vélemény a kormányülések nyilvánossága tárgyában

 1. karakter

2007-02-08

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a jelenlegi kormánykoalíció képviselői ellenzéki képviselőként többször is felszólaltak a kormányülések titkossága ellen" -mondják Maguk. De ez nem igaz. Senki épeszű ember nem érvelt soha a kormányülések nyilvánossága mellett.

A kormány nem a parlament. Sületlenség, hogy a kormányülés jegyzőkönyve általában legyen nyilvános. Így a világon sehol nem működnek kormányok.

A FIDESZ 1998-as kormányrakerülésekor a jegyzőkönyvezést, tehát a dokumentálást szüntette meg, ez volt felháborító, és ezt találta jogsértőnek az akkori adatvédelmi biztos. A TASZ ebben az ügyben is direkt-politizál. Csak azt ne higgyék, hogy ezt nem veszik észre az emberek.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.