A kormány jogsértő népszavazási kérdései miatt bírósághoz fordult a TASZ

A benyújtott kérdések azt igazolják a szervezet szerint, hogy a kormány kezdeményezése nem a népakarat valódi kinyilvánításáról szól, hanem arról, hogy a kabinet a népszavazás álcája mögött folytassa a saját polgáraival szembeni gyűlöletkeltést, a gyerekeket használva fel eszközként.

A júniusban elfogadott homofób propagandatörvény mellett a kormány népszavazással is megpróbálja nyomatékosítani gyűlöletkampányát, melyben az LMBTQ+ embereket úgy igyekszik beállítani, mint akik fenyegetést jelentenek a gyermekekre. Ennek jegyében nyújtott be a kabinet öt népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) rögtön azon a napon, amikor feloldotta a népszavazási kezdeményezések felfüggesztését, amit a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva rendelt el korábban. Az NVB a kérdéseket mind hitelesítette.

A testület döntése ellen hétfőig lehetett bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) több megkeresést is kapott ezzel kapcsolatban a gyűlöletkampányt elutasító állampolgároktól. Végül a szervezet mind az öt kérdéssel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be egy hozzá forduló apa képviseletében, aki saját alapvető jogai mellett gyermekeinek jogai védelmében is fel kívánt lépni, valamint egy másik szülő és gyermeke képviseletében, akit saját jogaiban is érintenek a népszavazási kérdések.

A kérdések hitelesítésekor az NVB átsiklott afölött, hogy csak olyan kérdéseket lehet népszavazásra bocsátani, melyekre a választópolgárok egyértelmű választ adhatnak, az Országgyűlés pedig el tudja dönteni, hogy a népszavazás eredményének következtében milyen jogszabály megalkotására köteles. Csak így lehetséges ugyanis, hogy egy népszavazás valóban a népakarat egyértelmű kinyilvánításának eszköze lehessen a kezdeményező propagandacéljainak kiszolgálása helyett. A kormány által benyújtott kérdések mindennek nem felelnek meg.

Az egyértelműség hiányán túl a beadványok – többek közt – azzal is érvelnek, hogy a népszavazási kérdések egy része kifejezetten a gyermekek szabad tájékozódásának korlátozására irányul, a hazánk által is elfogadott nemzetközi egyezményekbe ütközően. Emellett azért sem lehett volna a kérdéseket népszavazásra bocsátani, mert az LMBTQ+ emberekkel összefüggő társadalmi kérdések tabusítása, illetve megbélyegzésük sérti az Alaptörvényt, mely az emberi méltóság részeként a szexuális irányultságot is védi.

Azt, hogy a kormány a népszavazás intézményét és a gyermekvédelem kérdését pusztán propagandacélokra használja fel, az is egyértelművé teszi, hogy egyáltalán nem számolnak azzal az elméleti lehetőséggel, hogy a kérdésekre adott bármely válasz – az igen és a nem is – többségbe kerülhet. „Így a népszavazás abszurd kimenetele lehet akár a pornográf médiatartalmakra jelenleg vonatkozó korlátozások feloldása, vagy a jelenlegi Nemzeti Alaptanterv szexuális nevelésre vonatkozó elemeinek eltörlése is” – mondta Aujeszky Nóra, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének jogi munkatársa.

A TASZ ügyfeleit az eljárásokban Nehéz-Posony Kata, a szervezet ügyvédje képviseli.

A beadványok alább elérhetők:

14/2021. NVB határozathoz kapcsolódó beadvány

letöltés »

15/2021. NVB határozathoz kapcsolódó beadvány

letöltés »

16/2021. NVB határozathoz kapcsolódó beadvány

letöltés »

17/2021. NVB határozathoz kapcsolódó beadvány

letöltés »

18/2021. NVB határozathoz kapcsolódó beadvány

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyílt levél a képviselőknek: Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?

Tisztelt Képviselő!

Alulírott érintett szülők és szervezeteink azt kérjük Öntől, hogy az idei karácsonyi pénzosztáskor gondoljon ránk, a fogyatékossággal élőkre, az egészségügyi állapotuk miatt segítségre szorulókra, az otthonápoló családtagokra, és szociális szakemberekre. Kérjük, hogy az idei évben fel nem használt költségvetési forrásból a házi segítségnyújtást és a támogató szolgálatokat bővítsék ki, illetve a rendszerben dolgozó, áldozatos munkát végző szakemberek bérrendezését tekintsék elsődleges feladatuknak!

Ahogy azt alább láthatja, ezen szolgáltatások bővítése hozzávetőlegesen 60-70 milliárd forint forrást igényel, miközben csak tavaly karácsony előestéjén ennél több pénzt osztott ki a kormány egyéb célokra.

Kérjük Öntől azt is, hogy lehetősége szerint közvetítse kérésünket az ország politikai vezetése felé, például szólaljon fel a parlamentben a karácsony előtti ülések valamelyikén.

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ az önkormányzati választási rendszer átalakítása miatt

Alig néhány hónappal az önkormányzati választások előtt az Országgyűlés a fővárosi önkormányzati rendszer radikális, az alkotmányosság elveivel és az Alaptörvény szövegével egyaránt ellentétes átalakításáról döntött a választópolgárok és a pártok sérelmére. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyéni alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, amely a választójog egyenlőségének sérelmére fókuszál, míg egy másik eljárásban az AB-nek kifejtett érvei a jogbiztonság, jogállamiság, és az adatvédelem hiányosságaira is felhívják a figyelmet a választásokkal kapcsolatos törvénymódosításban.