A megfélemlítés büntetőeljárással sem megy

A ligetvédő tüntetők gyülekezési jogainak védelmében folytatott munkánkat az igazságszolgáltatás szerveinek eddigi döntései megerősítik. Korábban a bíróság előtt, most az ügyészség előtt használták sikerrel beadvány-mintáinkat a rendőrség által kriminalizált ligetvédők.

Még tavaly év végén a bíróság sorra megszüntette a ligetvédőkkel szemben nyáron megindított engedetlenségi szabálysértési eljárásokat – mintegy ötvenet. A bíróság még tárgyalás tartását sem tartotta szükségesnek – az eredményt a ligetvédők rendelkezésére bocsátott kifogás-minta hozta meg, mert a bíróság ezek nyomán hozta meg a megszüntető határozatokat. A bíróság döntéseiről részletesen itt számoltunk be.

Most az ügyészségnél sikerült elérni, hogy fogja vissza rendőrséget, és ne engedje, hogy bűncselekménnyé minősítsen át egy tiltakozó akciót. A Városliget ingatlanfejlesztőként kezelő cég decemberben nekivágott néhány fa átültetésének, amit a ligetvédők a munkagép blokkolásával igyekeztek megakadályozni. A rendőrség most is szabálysértési eljárásokat indított a felszólításnak nem engedelmeskedő tüntetőkkel szemben, de menet közben a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyé minősítette át a faátültető gép blokádját. Mintha az év végi bírósági döntésekből csak annyit tanult volna meg a rendőrség, hogy ha szabálysértés miatt nem megy, akkor büntetőeljárással kell elvenni a tiltakozók kedvét állampolgári jogaik gyakorlásától!

Az eljárás alá vont ligetvédők számára ismét egy mintát készítettünk, aminek segítségével panaszt tettek az átminősítéssel szemben. A panasz lényege az volt, hogy nemhogy bűncselekményt, de még szabálysértést sem valósíthat meg az a magatartás, ami nem veszélyes a társadalomra, és hogy az erőszakmentes tiltakozásokat a hatóságoknak nem kriminalizálni, hanem – összhangban az európai emberi jogi sztenderdekkel – tolerálniuk kell.

A panaszoknak az ügyészség helyt adott: utasította a rendőrséget, hogy ne bűncselekmény miatt nyomozzon, hanem az engedetlenség szabálysértése miatt folytassa le az eljárást. Ezt a döntést hajlamosak vagyunk sikerként elkönyvelni – mivel a bíróság nagyon hasonló tényállás mellett mondta ki, hogy a ligetvédők nem voltak szabálysértők, amikor nem engedelmeskedtek, a rendőrségnek jó indoka van arra, hogy a szabálysértési eljárást saját maga szüntesse meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

No Substantive Ruling in the Amnesty International vs. National Police Headquarters Lawsuit

On July 13th, 2007 the Metropolitan Court returned its verdict in the Amnesty International (AI) vs. National Police Headquarters (NPH) lawsuit. The HCLU has taken on the legal representation of AI during the proceedings.

NATIONAL HOLIDAYS DO NOT GIVE THE GOVERNMENT AN EXCUSE TO SHUT OUT OPPOSING OPINIONS!

The government has submitted an amendment proposal that would exclude protests from the most important, symbolic public squares of Budapest during national holidays. Furthermore, it would empower local governments to remove further areas a no-protest zone.

Civil Liberties Groups from 10 Countries Launch Coalition to Reshape Human Rights Landscape

In response to increasing restrictions on personal freedoms and civil protest, independent national human rights organisations from ten countries today launched the International Network of Civil Liberties Organisations (INCLO). They also released “Take Back the Streets: Repression and Criminalisation of Protest Around the World,” a collection of nine case studies showing patterns of police crackdown and abuse against peaceful assembly, accompanied by concrete recommendations to expand free speech.