A megfélemlítés büntetőeljárással sem megy

A ligetvédő tüntetők gyülekezési jogainak védelmében folytatott munkánkat az igazságszolgáltatás szerveinek eddigi döntései megerősítik. Korábban a bíróság előtt, most az ügyészség előtt használták sikerrel beadvány-mintáinkat a rendőrség által kriminalizált ligetvédők.

Még tavaly év végén a bíróság sorra megszüntette a ligetvédőkkel szemben nyáron megindított engedetlenségi szabálysértési eljárásokat – mintegy ötvenet. A bíróság még tárgyalás tartását sem tartotta szükségesnek – az eredményt a ligetvédők rendelkezésére bocsátott kifogás-minta hozta meg, mert a bíróság ezek nyomán hozta meg a megszüntető határozatokat. A bíróság döntéseiről részletesen itt számoltunk be.

Most az ügyészségnél sikerült elérni, hogy fogja vissza rendőrséget, és ne engedje, hogy bűncselekménnyé minősítsen át egy tiltakozó akciót. A Városliget ingatlanfejlesztőként kezelő cég decemberben nekivágott néhány fa átültetésének, amit a ligetvédők a munkagép blokkolásával igyekeztek megakadályozni. A rendőrség most is szabálysértési eljárásokat indított a felszólításnak nem engedelmeskedő tüntetőkkel szemben, de menet közben a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyé minősítette át a faátültető gép blokádját. Mintha az év végi bírósági döntésekből csak annyit tanult volna meg a rendőrség, hogy ha szabálysértés miatt nem megy, akkor büntetőeljárással kell elvenni a tiltakozók kedvét állampolgári jogaik gyakorlásától!

Az eljárás alá vont ligetvédők számára ismét egy mintát készítettünk, aminek segítségével panaszt tettek az átminősítéssel szemben. A panasz lényege az volt, hogy nemhogy bűncselekményt, de még szabálysértést sem valósíthat meg az a magatartás, ami nem veszélyes a társadalomra, és hogy az erőszakmentes tiltakozásokat a hatóságoknak nem kriminalizálni, hanem – összhangban az európai emberi jogi sztenderdekkel – tolerálniuk kell.

A panaszoknak az ügyészség helyt adott: utasította a rendőrséget, hogy ne bűncselekmény miatt nyomozzon, hanem az engedetlenség szabálysértése miatt folytassa le az eljárást. Ezt a döntést hajlamosak vagyunk sikerként elkönyvelni – mivel a bíróság nagyon hasonló tényállás mellett mondta ki, hogy a ligetvédők nem voltak szabálysértők, amikor nem engedelmeskedtek, a rendőrségnek jó indoka van arra, hogy a szabálysértési eljárást saját maga szüntesse meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Human Rights Organizations Participate in Public Hearing on the Right to Protest in Brazil

On Tuesday, November 18th, a representative of the ACLU, CCLA, CELS, EIPR, HCLU, KHRC, LRC and Liberty, who are part of the International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO), made a presentation at a public hearing on the right to protest organized by Brazil’s Federal Attorney General’s Office and Sao Paulo State’s prosecutors’ office. The purpose of the hearing was to exchange data, information, criticism and proposals related to exercising that right.

Social Protest and Human Rights - Discussion

The International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) invites you to a discussion on police use of force and human rights' protections in social protests. The UN Special Rapporteur on Extrajudicial, Summary or Arbitrary Executions, Christof Heyns, and the UN Special Rapporteur on the Rights to Freedom of Peaceful Assembly and of Association, Maina Kiai, are addressing these issues in their annual reports and will explain the challenges we are facing.