Barion Pixel TASZ | A megfélemlítés büntetőeljárással sem megy

A megfélemlítés büntetőeljárással sem megy

A ligetvédő tüntetők gyülekezési jogainak védelmében folytatott munkánkat az igazságszolgáltatás szerveinek eddigi döntései megerősítik. Korábban a bíróság előtt, most az ügyészség előtt használták sikerrel beadvány-mintáinkat a rendőrség által kriminalizált ligetvédők.

Még tavaly év végén a bíróság sorra megszüntette a ligetvédőkkel szemben nyáron megindított engedetlenségi szabálysértési eljárásokat – mintegy ötvenet. A bíróság még tárgyalás tartását sem tartotta szükségesnek – az eredményt a ligetvédők rendelkezésére bocsátott kifogás-minta hozta meg, mert a bíróság ezek nyomán hozta meg a megszüntető határozatokat. A bíróság döntéseiről részletesen itt számoltunk be.

Most az ügyészségnél sikerült elérni, hogy fogja vissza rendőrséget, és ne engedje, hogy bűncselekménnyé minősítsen át egy tiltakozó akciót. A Városliget ingatlanfejlesztőként kezelő cég decemberben nekivágott néhány fa átültetésének, amit a ligetvédők a munkagép blokkolásával igyekeztek megakadályozni. A rendőrség most is szabálysértési eljárásokat indított a felszólításnak nem engedelmeskedő tüntetőkkel szemben, de menet közben a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyé minősítette át a faátültető gép blokádját. Mintha az év végi bírósági döntésekből csak annyit tanult volna meg a rendőrség, hogy ha szabálysértés miatt nem megy, akkor büntetőeljárással kell elvenni a tiltakozók kedvét állampolgári jogaik gyakorlásától!

Az eljárás alá vont ligetvédők számára ismét egy mintát készítettünk, aminek segítségével panaszt tettek az átminősítéssel szemben. A panasz lényege az volt, hogy nemhogy bűncselekményt, de még szabálysértést sem valósíthat meg az a magatartás, ami nem veszélyes a társadalomra, és hogy az erőszakmentes tiltakozásokat a hatóságoknak nem kriminalizálni, hanem – összhangban az európai emberi jogi sztenderdekkel – tolerálniuk kell.

A panaszoknak az ügyészség helyt adott: utasította a rendőrséget, hogy ne bűncselekmény miatt nyomozzon, hanem az engedetlenség szabálysértése miatt folytassa le az eljárást. Ezt a döntést hajlamosak vagyunk sikerként elkönyvelni – mivel a bíróság nagyon hasonló tényállás mellett mondta ki, hogy a ligetvédők nem voltak szabálysértők, amikor nem engedelmeskedtek, a rendőrségnek jó indoka van arra, hogy a szabálysértési eljárást saját maga szüntesse meg.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.