A TASZ pert nyert az IMEI ellen

Amint arról már korábban beszámoltunk, a TASZ által képviselt ügyfél azért indított keresetet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) ellen, hogy a bíróság állapítsa meg: az IMEI megsértette személyhez fűződő jogait, amikor az intézetben történt elhelyezése során nem biztosított számára nemdohányzó kórtermet, valamint akkor, amikor indokolatlan gyógykezelésnek vetették alá.

Az ügyben az első fokú ítélet csak a kereseti kérelem egy részét tartotta megalapozottnak, de a február 16-i másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével a keresetnek helyt adott, és a jogsértést megállapította. A TASZ számára az ítélet azért fontos, mert kijelenti, hogy az IMEI-ben is az Egészségügyi törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni a gyógykezelések tekintetében, különös tekintettel a terápiás eljárások során alkalmazott tájékoztatásra.

Ügyfelünk előzetes letartóztatásból, nem pszichiátriai jellegű panaszok miatt került az IMEI-be. Ott - annak ellenére, hogy ő maga nem dohányzik és az elhelyezést kifogásolta - olyan kórteremben helyezték el, ahol szinte kizárólag dohányzók tartózkodtak. A TASZ ügyvédje által képviselt perben már az elsőfokú eljárásban megállapításra került, hogy az IMEI – annak ellenére, hogy rá az Egészségügyi törvény, valamint a Nemdohányzók védelméről szóló törvény is vonatkozik – nem rendelkezik olyan kórteremmel, amely a nemdohányzók elhelyezését szolgálná. Ez azt jelenti, hogy az intézet területén nem a dohányzásra kijelölt helyek kerültek kialakításra, hanem egyszerűen nincs olyan hely, ahol a nemdohányzók füstmentes környezetben tartózkodhatnának. A jogerős bírósági ítélet ezen tárgyban hozott megállapítása következtében a fennálló állapotot az IMEI-nek meg kell szüntetnie, ez irányú intézkedéseit a TASZ folyamatosan figyelemmel követi majd.

 

Az IMEI-ben töltött idő alatt ügyfelünket kifejezett tiltakozása és az előzetes orvosi iratokban foglaltak ellenére olyan kezelésnek vetették alá, amely vele szemben orvosilag nem volt alkalmazható. Miután a kezelést követően rosszul lett, ígéretet tettek arra, hogy a terápiát a későbbiekben nem fogják folytatni. Ennek ellenére két nap múlva újra ugyanezen kezelésnek vetették alá. Tették mindezt úgy, hogy Ügyfelünk folyamatosan tiltakozott az injekciózások ellen. A bíróság a tényállás feltárása után megállapította a személyiségi jogokat sértő kezelést.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.

Lovas István vs. TASZ per dosszié

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2004 novemberében Paizs Miklós (alias Sickratman) ellen „Balra át” című dala miatt nyomozást indított közösség elleni izgatás gyanújával.