A TASZ szerint az alapjogok korlátozása nem megoldás a szélsőséges magatartások ellen

A Kormány a szabadságjogok nyírbálásában látja a megoldást az eldurvult közélet és a kisebbségek ellen irányuló erőszakhullám megfékezéséhez. A TASZ álláspontja szerint az állam tehetetlenségét és inkompetenciáját jelzi, hogy már évek óta egyedüli megoldásként a jogszabályi szigorítást tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak ahelyett, hogy a hatályos jog következetes és szigorú alkalmazásának előmozdításán dolgozna. Véleményeztük az Alkotmány és a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosítását.

A Kormány az Alkotmány módosításával szeretné átírni a rendszerváltás óta megszilárdult véleménynyilvánítás szabadságának intézményét, és lényegében a jogalkotó kötelezettségévé tenni, hogy a gyűlöletbeszédet szigorú büntetőjogi szabályokkal üldözze, függetlenül attól, hogy az mások alapjogait vagy a köznyugalmat közvetlenül nem sérti vagy veszélyezteti. Az Országgyűlésnek a  javaslatot tárgyaló bizottságaihoz eljutatott álláspontunkban a törvényjavaslat visszavonása mellett érvelünk. Olvassa el a TASZ véleményét!

 A Btk. módosításának indoka, hogy „az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott, ezért a közvéleményt is felzaklató súlyos, erőszakos bűncselekmények ellen kíván hatékony fellépést biztosítani” az igazságügyi tárca. A Minisztérium tervei között szerepel a büntetési kedvezmények megvonása, hivatalos személy elleni erőszak büntetési tételének növelése, illetve a megelőző jogos védelem intézményének bevezetése. Ez utóbbi különösen aggasztó, hiszen szélsőséges olvasatban akár áram kerítésbe történő bevezetését is lehetővé teszi. Itt elolvashatja az Igazságügyi Minisztériumnak küldött álláspontunkat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Válaszolt az ombudsman

Székely László, az alapvető jogok új országgyűlési biztosa válaszolt a levelünkre, melyben korábbi beadványainkban szereplő alapjogi visszásságokra emlékeztettük. Válaszát köszönjük, és bízunk benne, hogy továbbra is alaposan megfontolja a TASZ beadványait. A válaszlevél itt olvasható.

A rasszista bűncselekmények súlyosabban büntetendők!

A menedékkérőkkel szemben gyűlöletet szító kormányzati propaganda megágyazott a gyűlöletnek. Korábban nem látott mértékben szaporodnak a menekültekkel szembeni rasszista incidensek. Az interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettünk abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők.