Barion Pixel TASZ | A TASZ szerint az alapjogok korlátozása nem megoldás a szélsőséges magatartások ellen

A TASZ szerint az alapjogok korlátozása nem megoldás a szélsőséges magatartások ellen

A Kormány a szabadságjogok nyírbálásában látja a megoldást az eldurvult közélet és a kisebbségek ellen irányuló erőszakhullám megfékezéséhez. A TASZ álláspontja szerint az állam tehetetlenségét és inkompetenciáját jelzi, hogy már évek óta egyedüli megoldásként a jogszabályi szigorítást tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak ahelyett, hogy a hatályos jog következetes és szigorú alkalmazásának előmozdításán dolgozna. Véleményeztük az Alkotmány és a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosítását.

A Kormány az Alkotmány módosításával szeretné átírni a rendszerváltás óta megszilárdult véleménynyilvánítás szabadságának intézményét, és lényegében a jogalkotó kötelezettségévé tenni, hogy a gyűlöletbeszédet szigorú büntetőjogi szabályokkal üldözze, függetlenül attól, hogy az mások alapjogait vagy a köznyugalmat közvetlenül nem sérti vagy veszélyezteti. Az Országgyűlésnek a  javaslatot tárgyaló bizottságaihoz eljutatott álláspontunkban a törvényjavaslat visszavonása mellett érvelünk. Olvassa el a TASZ véleményét!

 A Btk. módosításának indoka, hogy „az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott, ezért a közvéleményt is felzaklató súlyos, erőszakos bűncselekmények ellen kíván hatékony fellépést biztosítani” az igazságügyi tárca. A Minisztérium tervei között szerepel a büntetési kedvezmények megvonása, hivatalos személy elleni erőszak büntetési tételének növelése, illetve a megelőző jogos védelem intézményének bevezetése. Ez utóbbi különösen aggasztó, hiszen szélsőséges olvasatban akár áram kerítésbe történő bevezetését is lehetővé teszi. Itt elolvashatja az Igazságügyi Minisztériumnak küldött álláspontunkat!

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.