AB-indítvány a tárgyalások nyilvánossága ügyében

A TASZ a mai napon Alkotmánybíróságnál támadta meg az igazságügyi tájékoztatásról szóló miniszteri rendeletet és kéri az álláspontja szerint alkotmányellenes jogszabály megsemmisítését. Az 1986 óta hatályban lévő rendelet alapján az utóbbi időben is számos, közérdeklődésre számot tartó nyilvános tárgyaláson korlátozták a bírósági tudósítók munkáját.

„A kamerák zavarják a tárgyalás rendjét“,  „A népi ülnökök nem járulnak hozzá a felvételek készítéséhez“ „Bíróként nem vagyok köteles ezt tűrni“ – ilyen és ehhez hasonló érvelések szoktak elhangozni akkor, amikor az egyébként törvény szerint nyilvános tárgyalásokon a bírák megakadályozzák, hogy az újságírók vagy dokumentumfilmesek a munkájukat végezzék

A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a nyilvános tárgyaláshoz és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok, valamint a sajtószabadság érvényesülését közvetlenül meghatározó normák nem törvényi szinten, hanem egy alsóbb szintű jogforrásban nyernek rendezést.

Az igazságügyi tájékoztatásról szóló rendelet ráadásul több ponton ellentétes a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról szóló törvények, valamint az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel, továbbá indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a sajtószerveket a bírósági tárgyalásokról való tudósításban, hang- és képanyagok készítésében.

 A TASZ szeretné, ha a jövőben megalázó procedúrák nélkül tájékoztathatnák a médiamunkások a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó – egyébként nyilvános - bírósági eljárásokról. A TASZ meggyőződése szerint, egy demokratikus jogállamban valamennyi közhatalmi ágnak, így a bíróságoknak is a társadalmi nyilvánosság kontrollja mellett kell kifejteniük tevékenységüket.

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegye lehetővé, hogy a nyilvánosság az ügyről tudomást szerezhessen. Amennyiben az üggyel kapcsolatban további kérdései vannak, kérjük hívja a TASZ irodáját a 209-0046-os telefonszámon.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Diszkriminált a Debreceni Egyetem, amikor kitiltotta oldaláról a Putyint kritizáló kommentelőt

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott. 2017 októberében indítottunk eljárást az EBH előtt Barna Eszter ügyében, aki Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez “nem adja a nevét”, majd kitiltották az oldalról.

Indul a kampány, ezeket teheted meg te a társadalmi változásért!

Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.