AB-indítvány a tárgyalások nyilvánossága ügyében

A TASZ a mai napon Alkotmánybíróságnál támadta meg az igazságügyi tájékoztatásról szóló miniszteri rendeletet és kéri az álláspontja szerint alkotmányellenes jogszabály megsemmisítését. Az 1986 óta hatályban lévő rendelet alapján az utóbbi időben is számos, közérdeklődésre számot tartó nyilvános tárgyaláson korlátozták a bírósági tudósítók munkáját.

„A kamerák zavarják a tárgyalás rendjét“,  „A népi ülnökök nem járulnak hozzá a felvételek készítéséhez“ „Bíróként nem vagyok köteles ezt tűrni“ – ilyen és ehhez hasonló érvelések szoktak elhangozni akkor, amikor az egyébként törvény szerint nyilvános tárgyalásokon a bírák megakadályozzák, hogy az újságírók vagy dokumentumfilmesek a munkájukat végezzék

A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a nyilvános tárgyaláshoz és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok, valamint a sajtószabadság érvényesülését közvetlenül meghatározó normák nem törvényi szinten, hanem egy alsóbb szintű jogforrásban nyernek rendezést.

Az igazságügyi tájékoztatásról szóló rendelet ráadásul több ponton ellentétes a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról szóló törvények, valamint az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel, továbbá indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a sajtószerveket a bírósági tárgyalásokról való tudósításban, hang- és képanyagok készítésében.

 A TASZ szeretné, ha a jövőben megalázó procedúrák nélkül tájékoztathatnák a médiamunkások a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó – egyébként nyilvános - bírósági eljárásokról. A TASZ meggyőződése szerint, egy demokratikus jogállamban valamennyi közhatalmi ágnak, így a bíróságoknak is a társadalmi nyilvánosság kontrollja mellett kell kifejteniük tevékenységüket.

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegye lehetővé, hogy a nyilvánosság az ügyről tudomást szerezhessen. Amennyiben az üggyel kapcsolatban további kérdései vannak, kérjük hívja a TASZ irodáját a 209-0046-os telefonszámon.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.