Az Alkotmánybíróság elleni per dosszié

A nyilvánosság rendelkezésére bocsátjuk az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt indított per iratait.

 2004.november 7-én keresetet terjesztettünk be a Fővárosi Bírósághoz a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága ellen közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. Az első tárgyaláson terjesztette be az alperes jogi képviselője az ellenkérelmet. A per második tárgyalása 2005. január 24-én, volt a Fővárosi Bíróságon.

A Fővárosi Bíróság 2005. január 24-i tárgyalásán első fokon elutasította a TASZ keresetét. Az első fokú ítéletet 2005. február 4-én kaptuk meg. 2005. február 17-én fellebbezést nyújtottunk be. 2005. május 5-én tartotta a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás első tárgyalását, amelyen ítéletet is hozott. Az Ítélőtábla helyben hagyta a Fővársi Bíróság döntését, de eltérő indokolással. Az Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy a kért indítvány ugyan adat, de abból az indítványozók véleménye, álláspontja megismerhető, tehát az személyes adatnak minősül. Személyes adataik közléséhez pedig az indítványozók nem járultak hozzá, így az Alkotmánybíróságnak nem kell kiadnia Hende Csaba országgyűlési képviselő és társai indítványát. Szervezetünk 2005 augusztusában felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. A kérelmet a Legfelsőbb Bíróság 2005. október 3-án elutasította.
 


Kapcsolódó sajtó anyagokból válogatás:

"Sikerült felpörgetni az ítélkezést" Interjú Holló Andrással - HVG (2005. március 23.)

Első fokon elbukott a TASZ az Alkotmánybírósággal szemben - index.hu
Saját döntését hagyta figyelmen kívül az Ab - [origo]
TASZ kontra Ab: az indítvány nem adat - Népszabadság
Nyert az Alkotmánybíróság - Magyar Nemzet
Büntetésben az Alkotmánybíróság - Magyar Nemzet
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pert nyertünk: nyilvános a sávolyi beruházással kapcsolatos kormányülés összefoglalója

Kötelezte a bíróság a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot a sávoly motor GP beruházást tárgyaló kormányülésről készült összefoglaló anyagának teljes kiadására.

Közérdekű adatos perek csütörtökön a Fővárosi Bíróságon

Két izgalmas, közérdekű adatok kiadásáért indított pert tárgyal 2009. május 13-án, csütörtökön a Fővárosi Bíróság.

Veszítettek a titkolózó pártok a bíróságon – komoly siker a pártfinanszírozás átláthatósága terén

Nyilvánosságra kell hoznia a parlamenti pártoknak, hogy az államtól mennyi hitelt kaptak, és ebből a pénzből milyen ingatlanokat vásároltak a működésükhöz. Olvassa el a mai döntésről szóló beszámolónkat!