Az Alkotmánybíróság elleni per dosszié

A nyilvánosság rendelkezésére bocsátjuk az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt indított per iratait.

 2004.november 7-én keresetet terjesztettünk be a Fővárosi Bírósághoz a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága ellen közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. Az első tárgyaláson terjesztette be az alperes jogi képviselője az ellenkérelmet. A per második tárgyalása 2005. január 24-én, volt a Fővárosi Bíróságon.

A Fővárosi Bíróság 2005. január 24-i tárgyalásán első fokon elutasította a TASZ keresetét. Az első fokú ítéletet 2005. február 4-én kaptuk meg. 2005. február 17-én fellebbezést nyújtottunk be. 2005. május 5-én tartotta a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás első tárgyalását, amelyen ítéletet is hozott. Az Ítélőtábla helyben hagyta a Fővársi Bíróság döntését, de eltérő indokolással. Az Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy a kért indítvány ugyan adat, de abból az indítványozók véleménye, álláspontja megismerhető, tehát az személyes adatnak minősül. Személyes adataik közléséhez pedig az indítványozók nem járultak hozzá, így az Alkotmánybíróságnak nem kell kiadnia Hende Csaba országgyűlési képviselő és társai indítványát. Szervezetünk 2005 augusztusában felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. A kérelmet a Legfelsőbb Bíróság 2005. október 3-án elutasította.
 


Kapcsolódó sajtó anyagokból válogatás:

"Sikerült felpörgetni az ítélkezést" Interjú Holló Andrással - HVG (2005. március 23.)

Első fokon elbukott a TASZ az Alkotmánybírósággal szemben - index.hu
Saját döntését hagyta figyelmen kívül az Ab - [origo]
TASZ kontra Ab: az indítvány nem adat - Népszabadság
Nyert az Alkotmánybíróság - Magyar Nemzet
Büntetésben az Alkotmánybíróság - Magyar Nemzet
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.