Az Európa Tanács információszabadság egyezmény kidolgozásába kezdett

A TASZ és további 27 külföldi civil szervezet támogatja a kezdeményezést. 2006. május 22. és 23. között Manchesterben rendezték meg az információs jogok biztosainak IV. nemzetközi konferenciáját. A különböző országok információszabadsággal foglalkozó civil szervezeteinek képviselői május 24-én tartották a konferenciához csatlakozó találkozójukat.

A találkozón a résztvevő szervezetek elfogadtak egy információszabadsággal kapcsolatos nyilatkozatot, amelynek megfogalmazásában a TASZ is közreműködött. A nyilatkozat lefekteti az információszabadság érvényesüléséhez szükséges elveket, és felhívja az Európa Tanácsot!!!, hogy az egyezmény kidolgozása során ezeket vegye figyelembe. A Manchesteri Nyilatkozat nagy hangsúlyt fektet továbbá az egyezmény kidolgozásának nyilvánosságára, valamint arra, hogy a civil szervezeteket érdemben vonják be az előkészítési eljárásba.

Az egyezmény nem előzmény nélküli, az Európa Tanács hivatalos iratokhoz való hozzáférésről szóló 2002-es ajánlásán alapulna. Ez utóbbi ajánlás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európa Tanács tagállamaiban információszabadsággal kapcsolatos törvények szülessenek, az egyezmény kötelező erejénél fogva azonban sokkal inkább elő tudná mozdítani ezen alapjog megfelelő érvényesülését.

Töltse le a civil szervezetek nyilatkozatát!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.