Fél siker az atomperben

A Fővárosi Ítélőtábla visszaküldte az ügyet a Fővárosi Bíróságnak, mivel az első fokon eljáró bíróság tévedett abban, hogy a paksi atomerőmű 2. blokkjának újraindítására vonatkozó szakértői anyagok nem közérdekű adatok. Az Ítélőtábla megállapította, hogy igenis közérdekű adatok, azonban elképzelhető, hogy üzleti titoknak minősülnek vagy szerzői jogvédelem alatt állnak, de ezt az első fokon eljáró bíróságnak kell a megismételt eljárásban eldöntenie.

Több fontos kérdésben a felperes civil szervezeteknek adott az Ítélőtábla igazat, így a végzésében megállapította, hogy az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (OAH-NBI) ellen kellett a pert megindítani. Továbbá hibás volt az OAH-NBI érvelése, miszerint a többszörösen benyújtott adatkérésnél a korábbi adatkérésektől kell számítani a határidőket. Az Ítélőtábla szerint csak az a lényeges a határidők tekintetében, hogy az adatok kiadását elutasító választól számított 30 napon belül indítsák meg a pert és nem számít, hogy hányadik elutasításról van szó.A mai tárgyalás legfontosabb megállapítása az volt, hogy a felperesek által kért adatok, közérdekű adatoknak minősülnek, és nem tartoznak a döntés-előkészítő adatok körébe, hanem csak döntés meghozatalához szükséges adatoknak számítanak, azaz nem vonatkozik rájuk az adatvédelmi törvényben meghatározott automatikus nyilvánosság korlátozás. A bíróság megállapította, hogy az Aarhus-i Egyezmény alapján is fokozott közérdek fűződik az adatok megismeréséhez.Az Ítélőtábla jelen tárgyaláson nem tudott ítéletet hozni, mivel az első fokú eljárásban a bíróság eltérő álláspontja miatt nem került sor annak a bizonyítására, hogy a kért adatok üzleti titoknak minősülnének vagy szerzői jogvédelem alá tartoznának.A Fővárosi Ítélőtábla ezért az első fokon eljáró bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte, melyben azt kell eldönteni, hogy ezen közérdekű adatok kiadását jogszerűen tagadta-e meg az alperes arra hivatkozással, hogy üzleti titoknak, illetve szerzői jogvédelem alá tartozó adatnak minősülnek. Az új eljárásban a mai határozat iránymutatása szerint kell tisztázni ezeket a kérdéseket.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

Kérdezze Balsait a dohánylobbiról!

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

Nem lát el közfeladatot a Paksi Atomerőmű

A Szekszárdi Városi Bíróság szerint nem tartozik az állami vagyon átláthatóságát biztosító jogszabályok hatálya alá a Paksi Atomerőmű, ezért nem kötelezhető az atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések kiadására. Újabb pofon az információszabadságnak.