Barion Pixel TASZ | Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén IV.

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén IV.

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél negyedik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.
A bíróságok és kormányok továbbra is küzdenek annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy miként egyeztethetőek össze az esélyegyenlőség, illetve a lelkiismereti szabadság terén vállalt kötelezettségek. Hogy csak néhány újabb fejleményt említsünk ebben a kérdéskörben: a brit Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az ország abortusztörvénye nem teszi lehetővé a szülésznők számára, hogy megtagadják az abortuszt végző személyzet felügyeletét, illetve támogatását; az argentin Legfelsőbb Bíróságnak hamarosan arról kell döntenie, hogy sérti-e a diákok alkotmányos jogait a kötelező hitoktatás az állami iskolákban; egy dél-afrikai bíró mediációt rendelt el a felek között az azt vizsgáló bírósági eljárás során, hogy egy keresztény panzió megsértette-e az ország esélyegyenlőségi törvényét, amikor megtagadta egy azonos nemű pár kiszolgálását; végül az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak a Hobby Lobby illetve a Wheaton College elnevezésű ügyekben hozott döntései nyomán az Obama-adminisztráció új, ideiglenes szabályozásokat vezetett be a fogamzásgátlás egészségbiztosítások általi lefedettsége terén.
 
Ezúttal is jelezzük, hogy e kiadványnak nem egy teljes körű tájékoztatás vagy a konkluzivitás a célja. Inkább arra törekszünk, hogy az e területen jelentkező nemzetközi jogi fejleményeket azonosítsuk, illetve bemutassuk. Azért, hogy a lehető legátfogóbb képet nyújthassuk ezekről a fejleményekről, aktuális ügyeket, illetve különös jelentőséggel bíró múltbeli ügyeket egyaránt tárgyalunk. Kérjük, hogy amennyiben olyan fejleményekről van tudomása, amelyeket Ön szerint e hírlevélnek tartalmaznia kellene, azt tudassa velünk.
 
Ha úgy gondolja, hogy másnak is hasznos lehet ez a hírlevél, vagy esetleg nem szeretné a következő számokat megkapni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Jokán Andreával a jokan.andrea@tasz.hu email-címen.
 
Üdvözlettel,
 
Louise Melling                                                     Rosie Brighouse
Jogi igazgató-helyettes, ACLU                               Jogi munkatárs, Liberty
Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU
 
Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Kenyan Human Rights Commission, Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).
 
A hírlevélszám itt érhető el magyarul >> (.pdf)
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.