Holokauszt-tagadás újra - véleményeztük a törvényjavaslatot

A TASZ álláspontja szerint – mint azt már több, a holokauszt tagadásának kriminalizálására vonatkozó törvényjavaslat során kifejtettük (T/9584, T/9861) – az antiszemitizmus és a kirekesztő, rasszista szemléletmód és az ilyen vélemények nyílt hangoztatása súlyos problémát jelent, azonban a holokauszt tagadásának büntetőjogi tiltása nem megoldás. Olvassa el álláspontunkat!

Felmérések bizonyítják, hogy a nemzeti, etnikai, vallási kisebbségekkel szembeni előítéletek és kirekesztő attitűd egyre inkább része mindennapjainknak. Ezt a helyzetet megszüntetni azonban nem egyes, a holokauszt tragédiáját tagadó, kétségbe vonó, jelentéktelen színben feltüntető emberek börtönnel való fenyegetése fogja megoldani, hanem elsősorban jogon kívüli társadalompolitikai eszközök, mint a nemzeti alaptanterv átalakítása, az anti-diszkriminációs oktatás bevezetése, stb. 

A TASZ álláspontja szerint a kriminalizálás nem megfelelő eszköz.  Amennyiben azonban a holokauszt tagadása bűncselekményt is megvalósít – így például a közösség tagja elleni izgatást, kegyeletsértést, rágalmazást, becsületsértést -, akkor a jogalkalmazó már most is fel tud lépni. 

Jelenleg a magyar büntetőjogi rendszerben kimutatható problémák sokkal inkább abból fakadnak, hogy a rendőrség, bíróság, ügyészség nem alkalmazza a meglévő törvényi tényállásokat és nem képes érvényt szerezni a jogerős bírói ítéleteknek.

Az azonban, ha a büntetőjog nem üldözi bizonyos álláspontok hangoztatását, még nem jelenti azt, hogy az államnak is értékítélettől mentesnek kell maradnia. A közhatalmat gyakorlók és a politikusok részéről ugyanis elvárható, hogy minden olyan esetben, amikor a holokauszt tagadásával a holokauszt első, második, harmadik generációs túlélőinek traumáját teszik nevetség tárgyává, akkor az alkotmányos értékek közvetítésével adjanak hangot annak, hogy az ilyen nézetek elfogadhatatlanok. 

A büntetőjog elsősorban nem szimbolikus értékek közvetítésére való, az ultima ratio elvből fakadóan a jogalkotónak egyéb eszközöket kell először alkalmaznia. Az álláspontunkat innen letöltheti.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megsértette a munkavállalók jogait a Mediaworks a Népszabadság hirtelen bezárásával

Megsértette a Munka Törvénykönyvének szabályait a Mediaworks Zrt., mert nem kérte ki a munkavállalók képviselőinek előzetes véleményét, mielőtt a Népszabadság bezárásáról döntött volna, mondta ki elsőfokú végzésben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Pártok, figyelem! Rajtatok már csak Strasbourg segíthet

Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szervezetek, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassanak. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, Alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.

Pontosítanunk kell az NMHH válaszközleményét

Egy hete örömmel adtuk hírül, hogy az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást azzal a bloggerrel szemben, aki Szalai Annamáriáról, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéről obszcén fotómontázst készített és terjesztett az interneten. Az NMHH nem hagyta szó nélkül a közleményünket. A TASZ nem hagyja szó nélkül az NMHH-t.