Jogellenes a TEK akciója

A Terrorelhárítási Központ (TEK) “személy- és létesítménybiztonsági intézkedés" céljából március 8-ától legkésőbb március 16-án éjfélig lezárta a köztársasági elnök hivatal előtti Szent György teret és több környékbeli utcát. A TASZ álláspontja szerint a Sándor palota előtti rész lezárása jogellenes.

Az Alaptörvény negyedik módosításának mai megszavazása után a köztársasági elnöki hivatal előtti tér lenne a legfontosabb területet a tüntetők számára. Ezért a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának.

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnöki palota önmagában nem szorul többletvédelemre, a március 15-i ünnepség előkészítése nem legitim indok jogszerű gyülekezések akadályozására, és a békés demonstrációk semmiféleképpen sem tekinthetők nemzetbiztonsági kockázatnak.

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a rendőrség „biztonsági műveleti területté” nyilvánítással megakadályozta az állampolgárok gyülekezési jogának gyakorlását. 2013. február 12-én azonban az Alkotmánybíróság kimondta, (3/2013. (II. 14.) AB határozat), hogy a közterületek önkényes átminősítése sérti a gyülekezési szabadságot. Ilyen esetekben a bíróságnak 3 napon belül és érdemben kell felülvizsgálnia a gyülekezési jogot korlátozó határozat jogszerűségét és indokoltságát.

“A Sándor-palota környékének műveleti területté nyilvánítása teljesen ellehetetleníti azoknak az állampolgároknak a gyülekezési jogát, akik jogszerűen, demokratikusan és békésen kívánják a köztársasági elnök tudomására hozni a véleményüket” – mondta el Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogi programvezetője.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pereljük a TEK-et a jogsértő területlezárás miatt

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint minden tekintetben jogszerű volt, hogy Angela Merkel február eleji látogatása előtt egy nappal rendelt el személy és létesítménybiztosítási intézkedést a Kossuth térre. Bár az intézkedés indokoltságát nem vitatjuk, azt igen, hogy azt csak olyan késői időpontban lehetett elrendelni, hogy a tüntetőknek ne legyen módjuk hatékony jogorvoslattal élni.

A parlamentnél tiltakozó középiskolásokat képviselte a TASZ

Az Alaptörvény negyedik módosításának megszavazása ellen a parlamenti parkolókban tiltakozó diákok ellen indult szabálysértési eljárásokban a TASZ ügyvédje képviselte az eljárás alá vont személyeket.