Kerülje meg a rendszert, és akkor minden jó lesz!

Az alábbi tartalmak aktualitásukat vesztették.

A legfrissebb tájékoztatók a

VÁLASZTASZ.HU

oldalon találhatók.

Újdonság a választási kérelmek terén: akkor is elutasíthatják kérelmünket, ha túl pontosan tartjuk be az on-line kérelmezési rendszer utasításait. Felszólítottuk az NVI-t az internetes kérelmezési rendszer korrigálására, és a halmozott hibákra tekintettel további tájékoztatást kértünk.

A választások kapcsán különféle kérelmeket benyújtó állampolgároknak eddig többnyire azzal gyűlt meg a baja, hogy a kérelmezés szabályait nem tartották be elég pontosan a választási irodák szerint. Most viszont kiderült: egy hiba következtében akkor is elutasíthatják kérelmünket, ha túl pontosan tartjuk be az on-line kérelmezési rendszer utasításait. Felszólítottuk az NVI-t az internetes kérelmezési rendszer korrigálására, és a halmozott hibákra tekintettel további tájékoztatást kértünk.

A Társaság a Szabadságjogokért értesült róla, hogy a közelmúltban azért is utasítottak már el külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmet, mert vidéki nagyvárosi születési hely esetén a kérelmező nem adott meg kerületet. Igen ám, csakhogy az ügyfélkapus on-line kérelmezési felület így tájékoztatja a felhasználókat a születési hely megadásánál: „Csak Budapest esetén adhat meg kerületet”. A felület azt is jelzi továbbá, hogy „Ha születési helyének települése Budapest, a lenyíló listából a megfelelő kerületet is ki kell választania.” Budapesttől eltérő születési hely esetén tehát a kérelmezőnek sem lehetősége, sem indoka nincs kerület megadására. Kérelmezőnk ennek ellenére végül csak úgy tudta – kérelmének többszöri elutasítása után – sikerrel kérelmezni a névjegyzékbe való felvételét, hogy az illetékes választási iroda képviselőjének tanácsára a születési hely településének megadására szolgáló szövegdobozba, a település neve után írta be a kerületet.

A kérelem elkészítésére és benyújtására szánt internetes felület és a választási irodák kérelem-elbírálási gyakorlata jelenleg tehát súlyosan ellentmondásos. A kérelmezőnek a fentihez hasonló esetekben esélye sincs kérelme pozitív elbírálására, amennyiben a kérelmező felületet rendeltetésszerűen, annak – további értelmezést sem igénylő – utasításait pontosan követve használja. Az észrevételezett mulasztásnak különös jelentőséget ad, hogy egy alapjog gyakorlásának megkönnyítésére szánt eljárás az állampolgárok kifejezett megtévesztésével valójában nem megkönnyíti, hanem ellehetetleníti vagy megnehezíti joggyakorlásukat, s ezáltal súlyosan veszélyezteti a választások tisztaságát.

Észrevételünk alapján kezdeményeztük, hogy a Nemzeti Választási Iroda korrigálja az internetes kérelmezési eljárást: az internetes kérelmezési felület (1) világos, ellentmondásmentes módon értesítse az összes, központi vagy szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet benyújtó felhasználót minden olyan esetről, amelynek fennállása esetén a kérelmezőnek a kerületet is feltüntetve kell megadnia születési helyét, valamint (2) a felület biztosítson minden ilyen esetre kiterjedő, egységes technikai megoldást a születési hely településének és kerületének megadására.

Az informatikai rendszer hibája a 2014-es országgyűlési választások megszervezésében és lebonyolításában tapasztalható sokadik hiba, amely a választópolgárok alapjog-gyakorlását ellehetetleníti, megnehezíti, vagy indokolatlanul költségessé teszi. Elkerülhetetlen tehát a kérdés: vajon hány ehhez hasonló hiba esetén tekinthető még a választás egésze legitimnek, s hol húzódik az a határ, amelyet átlépve a választások megszervezéséért és lebonyolításáért felelős szervek mulasztásainak következtében a választások tisztáságának elve nem csupán a választási eljárás egyes részleteiben, hanem annak egészére nézve jóvátehetetlenül sérül?

Ennek fényében ismét arra kértük az NVI-t: tájékoztasson bennünket és a nyilvánosságot a választások megszervezésében és lebonyolításában várható hibák megelőzésére, illetve bekövetkezésük esetén az észrevételükre kidolgozott minőségbiztosítási módszerekről és eljárásokról. Minden állampolgárnak érdekében áll, hogy legyen oka feltételezni: a választási eljárás ezt követő szakaszaiban a máig tapasztaltnál kisebb veszélyben van választójoga.

Update: Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének február 24-én és március 7-én kelt leveleinkre adott válaszát itt olvashatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Miért nem lesz idén kampány?

A TASZ más jogvédő szervezetekkel közösen már korábban beszámolt róla, hogy a köztéri kampányolást rendező szabályozás átalakítása hogyan szűkíti azokat a felületeket, amelyeken politikai hirdetés helyezhető el. Az ezt követő fővárosi önkormányzati rendelet következtében pedig az idei kampányban gyakorlatilag nem lesz lehetőség ingyenesen vagy olcsón választási plakátokat elhelyezni.

Pereljen a választójogáért! Gondnokság alá helyezett polgároknak jogsegélyt nyújtunk

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ az önkormányzati választási rendszer átalakítása miatt

Alig néhány hónappal az önkormányzati választások előtt az Országgyűlés a fővárosi önkormányzati rendszer radikális, az alkotmányosság elveivel és az Alaptörvény szövegével egyaránt ellentétes átalakításáról döntött a választópolgárok és a pártok sérelmére. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyéni alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, amely a választójog egyenlőségének sérelmére fókuszál, míg egy másik eljárásban az AB-nek kifejtett érvei a jogbiztonság, jogállamiság, és az adatvédelem hiányosságaira is felhívják a figyelmet a választásokkal kapcsolatos törvénymódosításban.