Lovas István vs. TASZ per dosszié

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2004 novemberében Paizs Miklós (alias Sickratman) ellen „Balra át” című dala miatt nyomozást indított közösség elleni izgatás gyanújával.

A nyomozás megindításának alapjául a Budapest Rádió 2004. október 12-én sugárzott műsora szolgált. A hírt az Index.hu is lehozta, és az inkriminált szerzeményt - mely eredeti példányának felkutatására a rendőrség házkutatást is tartott Paizsnál - elérhetővé tette oldalain.

Ezt követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a „kéréssel” fordult az Internetes hírportálhoz, hogy szüntesse meg a dal letöltésének lehetőségét. Az Index.hu vezetősége, tartva a működésüket is veszélyeztető esetleges rendőri intézkedésektől, eleget tett a kérésnek. A TASZ ezt követően kiadott nyilatkozata részeként letölthetővé tette a kérdéses zeneszámot, így tiltakozva egyrészt a Paizs elleni rendőri fellépés ellen, melynek megalapozatlansága a nyomozás során is világossá vált, másrészt az Index.hu-t érintő „öncenzúrára kényszerítés” ellen.

Lovas István – újságíró, közéleti személyiség -, akinek személyét érintő kiszólások, megjegyzések hallhatóak a dalban, a fenti események után 2005. január 11-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a TASZ ellen, melyben 500.000 forint összegű nem vagyoni kártérítés megfizetését kérte jó hírnévhez fűződő jogának megsértése miatt.

A TASZ ellenkérelmében hivatkozott arra, hogy a sérelmezett kijelentések korábban és a per időtartama alatt más forrásból is megismerhetőek voltak, valamint arra, hogy nem azonosult azzal a véleménnyel, amit a dal képvisel. A bíróság három tárgyalási napot tartott és a 2006. április 19-én született elsőfokú ítéletében, 200.000 forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a TASZ-t, ezt meghaladóan a felperes keresetét elutasította.

Az ítélet ellen mind Lovas István jogi képviselője, mind a TASZ fellebbezést nyújtott be: Lovas István az ítélet részbeni megváltoztatását és a teljes kereseti követelés megítélését, a TASZ pedig a kereset teljes elutasítását kérte. A másodfokú ítéletben (2006. november 7.) a Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát annak indokolására és a kamatfizetésre tekintettel, azonban a 200.000 forint kártérítés megfizetésére kötelezést helybenhagyta.

A per során az Index.hu tárgyalási beszámolókat közölt, valamint az elmarasztaló másodfokú bírósági határozatot követően megjelenést biztosított a TASZ elnöke véleménynyilvánításának is az ítélettel kapcsolatban.

Nagy László helyszíni riportja az első tárgyalási napról (Index.hu)
Nagy László helyszíni riportja az elsőfokú ítélet kihirdetéséről (Index.hu)
A jogerős ítélet kihirdetése (Index.hu)
Dénes Balázs: A TASZ és az Index piszkos ügyei (Index.hu)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.

Az idézés szabadsága

A híreszteléssel elkövetett jogsértés a magyar sajtó régóta visszatérő problémája. Az eddigi általános szabályt, vagyis hogy a média minden idézetért úgy felel, mintha saját szöveg volna, áttörni látszik egy friss, első fokú ítélet.

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.