Megismerhetőek a szombathelyi kosárlabdacsapatot működtető cég szerződései

Első fokon pert nyert a Nyugat.hu hírportál a Falco Kc Szombathely Kft ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Városi Bíróságon.

 A kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaságnak Cipruson bejegyzett cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződéseket kell nyilvánosságra hoznia. A bíróság nem fogadta el a Falco azon érvelését, miszerint azért nem köteles kiadni a kért adatokat, mivel nem közfeladatot lát el a kosárlabdacsapat működtetésével. Az alperest a több milliárdos hitelállománnyal küszködő önkormányzat 2009-ben 70 millió, 2010-ben 80 millió forinttal támogatta. A bíróság döntése szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot ellátó szerv, a sport támogatása pedig önkormányzati feladat, ezért a közérdekű adatok megismerését biztosító jogszabályokat alkalmazni kell rá. A bíróság a következetes joggyakorlatnak megfelelően hangsúlyozta, hogy a közpénzek felhasználását jelentő szerződéseknél nincsen lehetőség üzleti titokra való hivatkozásnak.

A közérdekű adatok kiadása iránti perekben már hozzászoktunk ahhoz, hogy akiknek takargatni valójuk van, azok különféle mondvacsinált okokra való hivatkozással akarják a ,, labdáról bebizonyítani, hogy szögletes, a kockáról pedig, hogy kerek”, és a perben képesek a saját érdekeikkel szemben érvelni csak azért, hogy ne kelljen színt vallaniuk. Ez csupán azért szégyenletes dolog, mivel a közpénzekből részesülő szervezeteknek pont az ellenkezője lenne a feladatuk, mégpedig az, hogy minden forinttal nyilvánosan és pontosan elszámoljanak.” – kommentálta a döntést dr. Szendrő-Németh Tamás, a jogi képviseletet nyújtó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje. 
A TASZ levélben fordult a pervesztes alperes tulajdonosához, a Szombathelyi Önkormányzathoz, amelyben kérjük a városvezetést, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne kerüljön sor felesleges jogorvoslati eljárásra, és érvényesülhessen az állampolgárok közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, alkotmányban biztosított joga.  
Dr. Szendrő-Németh Tamással az ügy kpacsán a Digisporton készült interjút ide kattintva tekintheti meg. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.