Megismerhetőek a szombathelyi kosárlabdacsapatot működtető cég szerződései

Első fokon pert nyert a Nyugat.hu hírportál a Falco Kc Szombathely Kft ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Városi Bíróságon.  

 A kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaságnak Cipruson bejegyzett cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződéseket kell nyilvánosságra hoznia. A bíróság nem fogadta el a Falco azon érvelését, miszerint azért nem köteles kiadni a kért adatokat, mivel nem közfeladatot lát el a kosárlabdacsapat működtetésével. Az alperest a több milliárdos hitelállománnyal küszködő önkormányzat 2009-ben 70 millió, 2010-ben 80 millió forinttal támogatta. A bíróság döntése szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot ellátó szerv, a sport támogatása pedig önkormányzati feladat, ezért a közérdekű adatok megismerését biztosító jogszabályokat alkalmazni kell rá. A bíróság a következetes joggyakorlatnak megfelelően hangsúlyozta, hogy a közpénzek felhasználását jelentő szerződéseknél nincsen lehetőség üzleti titokra való hivatkozásnak.

A közérdekű adatok kiadása iránti perekben már hozzászoktunk ahhoz, hogy akiknek takargatni valójuk van, azok különféle mondvacsinált okokra való hivatkozással akarják a ,, labdáról bebizonyítani, hogy szögletes, a kockáról pedig, hogy kerek”, és a perben képesek a saját érdekeikkel szemben érvelni csak azért, hogy ne kelljen színt vallaniuk. Ez csupán azért szégyenletes dolog, mivel a közpénzekből részesülő szervezeteknek pont az ellenkezője lenne a feladatuk, mégpedig az, hogy minden forinttal nyilvánosan és pontosan elszámoljanak.” – kommentálta a döntést dr. Szendrő-Németh Tamás, a jogi képviseletet nyújtó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje. 
A TASZ levélben fordult a pervesztes alperes tulajdonosához, a Szombathelyi Önkormányzathoz, amelyben kérjük a városvezetést, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne kerüljön sor felesleges jogorvoslati eljárásra, és érvényesülhessen az állampolgárok közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, alkotmányban biztosított joga.  
Dr. Szendrő-Németh Tamással az ügy kpacsán a Digisporton készült interjút ide kattintva tekintheti meg. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pert nyertünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen

Jogerősen pert nyert a K-Monitor és a TASZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, így az MNV a Fővárosi Ítélőtábla döntésének megfelelően köteles kiadni a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzését vizsgáló 2010-es jelentést. Ezzel végre kiderülhet, milyen körülmények között került sor a nemzetközi botrányokkal övezett busztenderre.

Paks 2: kinél vannak az elemzések?

Az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért képviseletével pert indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben, a paksi bővítést megalapozó hatásvizsgálatok, elemzések megismeréséért. Az első tárgyaláson a bíró szerint is a „mocsárban tapogatóztunk”. 

Mi piszkálja a Vidékfejlesztési Minisztérium csőrét?

A TASZ képviseletében a ParlagfűpollenNO társaság elsőfokon pert nyert a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben, így a minisztériumnak ki kell adni, hogy a parlagfűmentesítésre felajánlott adó 1%-ból befolyt 1,1 milliárd forintot pontosan -számlákkal és szerződésekkel is alátámasztva - mire költötte. A tárca kifogásolta az ügyről készült beszámolónkat, de a perről készített videóink alapján nem értjük, hogy miért.