Megismerhetőek a szombathelyi kosárlabdacsapatot működtető cég szerződései

Első fokon pert nyert a Nyugat.hu hírportál a Falco Kc Szombathely Kft ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Városi Bíróságon.  

 A kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaságnak Cipruson bejegyzett cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződéseket kell nyilvánosságra hoznia. A bíróság nem fogadta el a Falco azon érvelését, miszerint azért nem köteles kiadni a kért adatokat, mivel nem közfeladatot lát el a kosárlabdacsapat működtetésével. Az alperest a több milliárdos hitelállománnyal küszködő önkormányzat 2009-ben 70 millió, 2010-ben 80 millió forinttal támogatta. A bíróság döntése szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot ellátó szerv, a sport támogatása pedig önkormányzati feladat, ezért a közérdekű adatok megismerését biztosító jogszabályokat alkalmazni kell rá. A bíróság a következetes joggyakorlatnak megfelelően hangsúlyozta, hogy a közpénzek felhasználását jelentő szerződéseknél nincsen lehetőség üzleti titokra való hivatkozásnak.

A közérdekű adatok kiadása iránti perekben már hozzászoktunk ahhoz, hogy akiknek takargatni valójuk van, azok különféle mondvacsinált okokra való hivatkozással akarják a ,, labdáról bebizonyítani, hogy szögletes, a kockáról pedig, hogy kerek”, és a perben képesek a saját érdekeikkel szemben érvelni csak azért, hogy ne kelljen színt vallaniuk. Ez csupán azért szégyenletes dolog, mivel a közpénzekből részesülő szervezeteknek pont az ellenkezője lenne a feladatuk, mégpedig az, hogy minden forinttal nyilvánosan és pontosan elszámoljanak.” – kommentálta a döntést dr. Szendrő-Németh Tamás, a jogi képviseletet nyújtó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje. 
A TASZ levélben fordult a pervesztes alperes tulajdonosához, a Szombathelyi Önkormányzathoz, amelyben kérjük a városvezetést, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne kerüljön sor felesleges jogorvoslati eljárásra, és érvényesülhessen az állampolgárok közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, alkotmányban biztosított joga.  
Dr. Szendrő-Németh Tamással az ügy kpacsán a Digisporton készült interjút ide kattintva tekintheti meg. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.