Barion Pixel TASZ | Nem sértette meg a Hír TV jóhírnevét a TASZ

Nem sértette meg a Hír TV jóhírnevét a TASZ

A Fővárosi Törvényszék május 23-án elutasította a Hír TV keresetét, amelyet a csatorna a Társaság a Szabadságjogokért és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) ügyvédje, Farkas Lilla ellen indított. A bíróság I. fokú, nem jogerős ítélete szerint az alperesek szólásszabadságukkal éltek, amikor a Hír TV Gyöngyöspatáról szóló, az iskolai szegregációt tagadó műsorát bírálták.

16x9

A TASZ egy filmjében és az ahhoz írt cikkben beszámolt a gyöngyöspatai általános iskolában megvalósuló etnikai szegregációról. Mindezzel cáfolni kívántuk a Hír TV 2012. január 31-i Híradójában, majd a február 5-i Keresztmetszet című műsorában elhangzott állításokat, melyek szerint a gyöngyöspatai iskolában nem éri hátrányos megkülönböztetés a roma gyerekeket, és hazudik az, aki ennek ellenkezőjét állítja. A TASZ blogposztjában a kisebbségi ombudsman jelentésére és gyöngyöspatai romák személyes beszámolójára alapozva azt állította, hogy a Hír TV manipulált, szándékosan félrevezette közönségét, alaptalanul vádaskodott és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait. 

Farkas Lilla, mint annak az Alapítványnak az ügyvédje, amely a szegregáció miatt már korábban per indított a gyöngyöspatai iskola és önkormányzat ellen, a TASZ filmjében a Hír TV Keresztmetszet című műsorát a kiegyensúlyozatlan műsorszerkesztés iskolapéldájaként értékelte, emiatt őt is perelte a médiaszolgáltató. 
 
A Hír TV az őt ért kritika miatt polgári pert indított és büntető feljelentést is tett. A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 16-án hozott végzésével bűncselekmény hiányában megszüntette a büntetőeljárást
 
A mai napon hozott ítéletében a Fővárosi Törvényszék a polgári perben is kimondta: az alperesek a felperes által sérelmesnek tartott véleményük publikálásával nem sértették meg a Hír TV jóhírnévhez fűződő jogát, hanem alkotmányosan védett véleménynyilvánítási jogukat gyakorolták, amit a Hír TV-nek, mint a közéleti kérdésekben véleményt formáló médiaszolgáltatónak tágabb körben kell tűrnie. 
 
Az ítéletet itt elolvashatja (.pdf) >>
 
Tekintse meg az ítélethirdetésről készült videónkat:

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.