Barion Pixel TASZ | Tíz ország emberi jogi szervezetei együtt rajzolják újra az alapjogok térképét

Tíz ország emberi jogi szervezetei együtt rajzolják újra az alapjogok térképét

Az egyéni szabadságjogok és az állampolgári tiltakozások terén tapasztalható, egyre fokozódó korlátozások miatt tíz ország független emberi jogi szervezete úgy döntött, hogy nemzetközi együttműködésre lépnek egymással (International Network of Civil Liberties Organizations, INCLO). Október 11-én kiadott jelentésük kilenc esettanulmányt gyűjt össze, amelyek bemutatják a békés gyülekezésekkel szembeni önkényes rendőri fellépések különböző változatait. A jelentés konkrét javaslatokat is megfogalmaz a gyülekezési jog kiterjesztése érdekében.

Az INCLO „Visszafoglalni az utcát!”: a tiltakozások elnyomása és kriminalizációja a világban című jelentése az elnyomott tiltakozások azon példáit fűzi össze, amelyekkel a tagszervezetek is foglalkoztak. A jelentés a gyülekezési szabadság érvényesülése érdekében három fontos ajánlást fogalmaz meg a kormányok részére: 1. bővítsék ki az úgynevezett kevésbé-halálos (less-lethal) fegyverek (mint például a könnygáz és a paprikaspray) használatára vonatkozó szabályozást, 2. erősítsék meg a békés gyülekezéshez való jog garanciáit, végül 3. biztosítsák, hogy a tiltakozások adminisztratív korlátai folyamatos ellenőrzés alatt legyenek. (A jelentés Bevezetője és az Ajánlások magyarul is olvashatóak.)

Lapozgassa a kiadványt a képre kattintva vagy töltse le itt.  

 

 

„A bennünket megillető alapjogok jó része múltbeli tiltakozó mozgalmak közvetlen eredménye” – nyilatkozta Gastón Chillier az argentin Centro de Estudios Legales y Sociales igazgatója. „Ha a véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia panaszfóruma, akkor a tiltakozás és a békés gyülekezés joga a demokrácia hangosbeszélője!” Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója hozzátette: “Ez a jog a szegények és a marginalizált társadalmi csoportok eszköze – azoké, akik nem férnek hozzá közvetlenül a hatalom és a befolyás eszközeihez, azoké, akik kénytelenek kimenni az utcákra, hogy hallassák a hangjukat.” A TASZ esettanulmánya azt demonstrálja, hogy egy sérülékeny társadalmi csoport tagjainak a bíróságig kellett elmenniük azért, hogy kikényszerítsék a kormánytól alapvető demokratikus jogaik gyakorlásának lehetőségét: 2011-ben a rendőrség önkényes indokok alapján törvénytelenül tiltotta be a Meleg Méltóság Menetét, és bár a tiltást a TASZ indítványa alapján a bíróság hatályon kívül helyezte, a következő évben a rendőrség ugyanazzal az indokolással ismét betiltotta a felvonulást.

„Az INCLO tagszervezetei együtt fognak dolgozni azon, hogy fellépjenek a politikai véleménynyilvánítás elnyomása ellen” – mondta Mark Kelly, az Irish Council for Civil Liberties igazgatója. „A demokrácia csak akkor teljesedhet ki, ha a polgárok hangot adhatnak meggyőződésüknek és nyíltan kiállhatnak a változásért.” Az INCLO tagszervezetei a saját országukban kifejtett tevékenységük során évtizedes tapasztalatokat halmoztak fel az emberi jogok védelmében, és most arra vállalkoztak, hogy az országhatárokon átnyúló nemzetközi emberi jogi kérdésekben együttműködjenek. Az INCLO nemcsak a rendőri brutalitással és társadalmi tiltakozással, hanem a vallásszabadsággal és egyenlő bánásmóddal, valamint az információs jogokkal is foglalkozik.

Az INCLO alapító szervezetei: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Kenyan Human Rights Commission, Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság), Irish Council for Civil Liberties.

 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.