Továbbra is titkolózhat a Centrum

Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság a korábbi elsőfokú ítéletet, és elutasította a Lát-Kép Egyesület keresetét, amelyben azt kérte a civil szervezet, hogy a bíróság kötelezze a Centrum Parkoló Rendszer Kft-t a parkolási bevételekkel kapcsolatos adatok kiadására. A jogi képviseletet a TASZ nyújtotta.

A TASZ jogásza a perben azzal érvelt, hogy az önkormányzati tulajdon üzemeltetése, így a parkolási díjak szedése is közfeladat, és főszabály szerint közfeladat ellátásával kapcsolatos bevétel, kiadás nyilvános adatnak minősül. A parkolási társaság adatai közérdekűek, lényegtelen, hogy milyen köztes szervezeteken, gazdasági társaságokon keresztül történik. Ezért szerették volna megtudni egyebek mellett azt is, mennyit kapnak vissza az adófizetők a parkolási díjakból, például fejlesztés formájában.
A Centrum Parkoló Rendszer Kft. jogi képviselője arra hivatkozott: a Kft. nem is ismeri az önkormányzati felhasználással kapcsolatos adatokat, annak vonatkozásában nem adatkezelő. Sőt, az önkormányzat felé továbbított pénzösszegekről sincsen tudomása, mert a Centrum Parkoló Rendszer Kft. nem azonos a Centrum Parkoló Kft.-vel. (Utóbbi a Centrum Parkolási Rendszer Kft. kizárólagos tulajdonosa.)
 A bíró az elutasító jogerős ítélet indoklásakor kiemelte: a bíróság nem kívánja elvitatni a közvélemény jogát arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, de ebben az esetben – mondta ki a Fővárosi Bíróság tanácsa az elsőfokú ítélettel ellentétben - túlzottan általános volt az adatigénylés, az adatkérésnek konkrétabbnak, pontosabbnak kell lennie. A Lát-Kép Egyesület nem jelölte meg egzakt módon, hogy melyik önkormányzat milyen adatára kíváncsi. Az eredeti adatigénylő levelet a peres eljárásban már nem lehet pontosítani.
Az ügy érdekessége, hogy a tárgyalás elején a Centrum Parkoló Rendszer Kft. jogi képviselője eredmény-kimutatást és éves mérleget tartalmazó dokumentumokat adott át a felperesnek, így ezek elemzése után többet tudhat.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tovább a lejtőn – elfogadta a kormány a Nemzeti Korrupcióellenes Programot

A tervezethez képest tovább gyengült a kormány korrupcióellenes programja, kikerült belőle a pártfinanszírozás és a közérdekű bejelentőket védő törvény reformja, és nem foglalkoznak a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataival sem. Cserébe szigorúbb szabályokra számíthat a civil és az üzleti szektor.

Elnöki vétó után: mit kell még tenni az információszabadság győzelméért?

A TASZ álláspontja szerint az információszabadságról szóló törvénynek a trafikbotránnyal egy időben elfogadott módosítása súlyosan sérti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jogot. Ezért a TASZ – más szervezetekkel együtt – azt kezdeményezte, hogy az államfő ne írja alá a törvénymódosítást, hanem küldje az Alkotmánybírósághoz.