Gyerekkel vagyok

Mindenkinek van egy története: vagy ő maga emlékszik, milyen félelmetes volt, mikor gyerekként kórházba került, vagy szülőként élte meg az egyik legnehezebb élethelyzetet, amikor beteg gyerekét ott kellett hagyni éjszakára egy egészségügyi intézményben.

Ebben a helyzetben a gyerek mellett a szülők is úgy érezhetik, hogy elvesztették a kontrollt, nem irányítják az eseményeket és azt sem tudják, mi fog történni velük. Sokszor nem tehetnek mást, mint rábízzák maguk az orvosokra és ápolókra, és csak bízhatnak benne, hogy ők majd a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek a gyerekük gyógyulásáért. Gyakran előfordul, hogy a szülőket egyáltalán nem is engedik látogatni, hiszen utána csak „jobban sír a gyerek”.

„Gyerekkel vagyok” kampányunkat azért indítottuk el 2015 tavaszán, hogy elérjük, egyre több kórházban legyen lehetőség arra, hogy a szülők beteg gyerekük mellett maradhassanak a kórházban, akár több éjszakára is – amire a törvény szerint joguk is van, a gyakorlat azonban sokszor mást mutat. A jó példákat is feltérképeztük, hogy ezeket a többi kórház is átvegye és a szülői jelenlét egységesen biztosított legyen minden egyes gyerekeket ellátó osztályon.

Ennek keretében egyedülálló felmérést végeztünk a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordultunk szülészetek, illetve gyerekosztályt működtető kórházak felé, ennek eredménye itt olvasható. Az adatgyűjtés tanulságait és a munkatársaink által folytatott személyes felméréseket összegezve, orvosok és szülők bevonásával készítettük el szakmai ajánlásunkat az egészségügyi kormányzat számára.

És hogy miért fontos mindez? Nemcsak azért, mert a szülőknek joguk van beteg gyerekük mellett lenni az egészségügyi ellátás során is, hanem azért is, mert a gyerekek is úgy tudják legkönyebben feldolgozni a kórházba kerüléssel járó traumát, ha nem szakítják el őket szüleiktől. Míg régen plusz nyűgnek tekintették az egészségügyi ellátásban a szülőket, mára kiderült, hogy sokat tudnak segíteni az orvosoknak és ápolóknak is. Könnyű belátni például, hogy az egészen kicsi gyerekektől akkor várható inkább „együttműködés”, ha a szülő legalább a jelenlétével enyhíteni a félelmeiket. A nagyobbakat pedig az érettségi szintjüknek megfelelően tájékoztatni kell, akkor is, ha a döntéseket még a szülő hozza. Ezért szerencsés, ha biztosítják a szülő folyamatos jelenlétét, hogy meg tudja osztani a gyerek az esetleges kételyeit és kérdéseit, amit az orvossal nem biztos, hogy meg merne beszélni.

Ünnepek a kórházban

Kampányunk keretében pedig karácsonykor, amikor talán a legjobban érezzük, hogy mekkora veszteség, ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel, kis ajándékcsomagokkal leptük meg a kórházakban gyógyuló gyerekeket. Híres színészek, rendezők, közéleti emberek olvastak fel meséket a kicsiknek, és a csomagokba a legalapvetőbb tisztasági felszerelés mellett kis ajándékokat is találtak a gyerekek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

Jogsegélyszolgálat a Születésház Egyesületnél az otthonszülést választó szülők számára

A Születésház Közhasznú Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére. Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy az otthonszülést választó szülőket gyakran éri hátrány (hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás) az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, az anyakönyvezés, valamint egyéb indokolatlan hatósági eljárások során. Mindaddig, amíg a Magyar Állam az intézeten kívüli szülés szabályozását nem alkotja meg, az otthonszülést választók továbbra is elszenvedői lesznek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáinak.