Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Mit kell tudni az európai parlamenti (EP) választásról?

Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben. A listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből. Az EP-választást minden EU-s tagállamban ugyanabban az évben tartják.

Mit kell tudni az önkormányzati választásról?

Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy ki és mire szavazhat az önkormányzati választásokon attól függően, hogy hol él. Az önkormányzati választáson településtípusonként eltér, hogy mire szavazunk. Más szabályok vonatkoznak fővárosra, a 10 000 főnél népesebb, és a 10 000 fő alatti lakósságszámú településekre is. Alapvetően azonban polgármestereket és az önkormányzati képviselő-testület tagjait választjuk meg. Azaz arról döntünk, hogy kik vezessék a településünket, kik hozzanak döntést a fontos helyi ügyekben.

Tudnivalók az összevont EP- és önkormányzati választásról

2024-ben önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon. Idén először egy napon tartják ezt a két választást, június 9-én. Az alábbi tájékoztatónkban összeszedtük, hogy melyik választáson mire szavazunk, ki szavazhat és mit kell tudni a közös lebonyolításról.

Nem magyar állampolgárok szavazása az önkormányzati, illetve európai parlamenti választásokon

Magyarországon élsz más európai uniós ország, valamely EU-n kívüli ország állampolgáraként vagy menekültként? Ez a tájékoztatónk segít eligazodni abban, hogy részt vehetsz-e, és ha igen, hogyan az önkormányzati, illetve európai parlamenti választásokon nem magyar állampolgárként.

Mit tehetek, hogy ne kapjak kéretlen kampányüzeneteket?

A jelöltek, pártok jogszerűen megszerezhetik nevedet és címedet, és megkereshetnek különféle kampányüzenetekkel. Bár a tájékozódás fontos ahhoz, hogy részt vehess a közéletben, ha nem szeretnél kampányüzeneteket kapni, letilthatod az adataidhoz való hozzáférést. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, mit tehetsz, ha nem szeretnél kampányüzeneteket kapni valamelypárttól, jelölttől, vagy a kormánytól.

Ki és hogyan szervezhet választási gyűlést?

A választási gyűlés egyfajta kampányeszköz, olyan gyülekezési forma, amely a választók befolyásolását (tájékoztatását, meggyőzését) célozza. Nem csak jelöltek vagy pártok, hanem bárki szervezhet választási gyűlést. Egy ilyen alkalom jó lehet a választók számára fontos ügyek bemutatására, a jelöltek, pártok pedig saját programjuk népszerűsítésére használhatják. A választási gyűléseknek azonban az átlagos rendezvényekhez, gyülekezésekhez képest vannak speciális szabályai. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, mit kell tudni a választási gyűlésekről szervezőként és résztvevőként.

Mit tehetsz, ha választási csalást vagy visszaélést tapasztalsz?

Mindannyiunk érdeke, hogy minél tisztább választásokon dönthessünk az ország sorsáról. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, mi minősül választási csalásnak és visszaélésnek, és választópolgárként mit tehetsz, ha ilyesmivel találkozol a kampányban vagy a szavazás idején.

Mit tehetek, ha a munkáltatóm arra kényszerít, hogy egy jelölt mellett kampányoljak?

Kampányolásra kényszeríteni senkit sem lehet. Ha munkahelyeden arra kérnek, hogy munkaidőben aláírásokat gyűjts vagy másmilyen módon kampányolj egy párt vagy jelölt mellett, esetleg utasítanak, hogy kire szavazz, az sérti a választási eljárás egyik fontos alapelvét (az önkéntes részvétel elvét), tehát jogellenes. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy mit tehetsz ilyen helyzetekben.

Tudnivalók a nemzetiségi önkormányzati szavazásról

Ha a Magyarországon élő, hivatalosan elismert nemzetiségek valamelyikéhez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozol, nemzetiségi listára is szavazhatsz az önkormányzati választáson. Ehhez az kell, hogy felvegyenek a nemzetiségi névjegyzékbe. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, milyen teenődid vannak, és mit kell tudni a nemzetiségi önkormányzati választásról.

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségeid vannak a szavazásra, ha mozgáskorlátozott vagy.

Hogyan szavazhatok látássérült választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ha látássérült vagy, több lehetőség közül is választhatsz, hogy te is élhess a választójogoddal, és biztosítva legyen a szavazás titkossága. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, és milyen teendőid vannak.

Ki és hogyan igényelhet mozgóurnát?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tudsz elmenni a számodra kijelölt szavazókörbe szavazni, például mert nem hagyhatod el az otthonod vagy mozgásodban akadályozott vagy. Szavazati jogod ilyenkor is biztosított: igényelhetsz mozgóurnát. Ez azt jelenti, hogy a szavazatszámláló bizottság az általad megjelölt címre kiszállítja az urnát, és ott helyben szavazhatsz. Erre akár a szavazás napján is lehetőséged van. Az alábbiakban a mozgóurnás szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashatsz.

Tudnivalók a helyi népszavazásról

A helyi népszavazás egyedülálló lehetőség arra, hogy egy közösség közvetlenül érvényesíthesse az önkormányzáshoz való jogát. Ez azt jelenti, hogy döntést hozhatunk fontos helyi ügyekről, melyek az önkormányzat hatáskörébe tartoznak (például zöldterületek átminősítése gazdasági területté, óvodák-iskolák bezárása, stb). Ezzel a lehetőséggel bármikor élhetnek a település polgárai. Ez a tájékoztató arról szól, hogy hogyan lehet helyi népszavazást kezdeményezni, és milyen lépések vezetnek a népszavazás napjáig.

Így tudósíthatsz a választásokról újságíróként

A választási eljárás alapelve a nyilvánosság. A választási jogszabályok lehetővé teszik, hogy a sajtó munkatársai a szavazás napján végig jelen legyenek a szavazókörökben és a külképviseleti szavazóhelyeken, illetve a levélszavazatok megszámolását is figyelemmel kísérjék. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan lehet tudósítani a választás napján a szavazásról, és mit tehetsz, ha visszaélést tapasztalsz.

Mit lehet tenni a voksturizmus ellen?

Voksturizmusnak nevezzük, amikor valaki azért létesít lakcímet egy településen, hogy ott szavazhasson, pedig semmi kapcsolódása a településhez. Így beleszólhat egy olyan választásba, amelynek következményei nem őt érintik. Akár fenyegetés, kényszer, akár anyagi ellenszolgáltatás hatására teszi ezt valaki, mindenképpen sérti a választási eljárási törvény alapelveit.  Az alábbi tájékoztatóban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy milyen eszközökkel tudsz fellépni a voksturizmus ellen, ha a településeden hasonlót tapasztalsz.

Hogyan jelentkezhetek át az összevont EP- és önkormányzati választásokra?

2024-ben egy napon tartják az európa parlamenti és az önkormányzati választásokat. Ebben a tájékoztatóban összefoglaljuk, hogy mit kell tenned, ha az egyik, a másik vagy mindkét választáson a lakóhelyedtől eltérő helyen szeretnél szavazni.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.