Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Mit tehetsz, ha választási csalást vagy visszaélést tapasztalsz?

Mindannyiunk érdeke, hogy minél tisztább választásokon dönthessünk az ország sorsáról. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, mi minősül választási csalásnak és visszaélésnek, és választópolgárként mit tehetsz, ha ilyesmivel találkozol a kampányban vagy a szavazás idején.

Mit tehetek, ha a munkáltatóm arra kényszerít, hogy egy jelölt mellett kampányoljak?

Kampányolásra kényszeríteni senkit sem lehet. Ha munkahelyeden arra kérnek, hogy munkaidőben aláírásokat gyűjts vagy másmilyen módon kampányolj egy párt vagy jelölt mellett, esetleg utasítanak, hogy kire szavazz, az sérti a választási eljárás egyik fontos alapelvét (az önkéntes részvétel elvét), tehát jogellenes. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy mit tehetsz ilyen helyzetekben.

Tudnivalók a nemzetiségi önkormányzati szavazásról

Ha a Magyarországon élő, hivatalosan elismert nemzetiségek valamelyikéhez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozol, nemzetiségi listára is szavazhatsz az önkormányzati választáson. Ehhez az kell, hogy felvegyenek a nemzetiségi névjegyzékbe. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, milyen teenődid vannak, és mit kell tudni a nemzetiségi önkormányzati választásról.

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségeid vannak a szavazásra, ha mozgáskorlátozott vagy.

Hogyan szavazhatok látássérült választópolgárként?

A választások során biztosítani kell, hogy minden választópolgár leadhassa a szavazatát. Ha látássérült vagy, több lehetőség közül is választhatsz, hogy te is élhess a választójogoddal, és biztosítva legyen a szavazás titkossága. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, és milyen teendőid vannak.

Ki és hogyan igényelhet mozgóurnát?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tudsz elmenni a számodra kijelölt szavazókörbe szavazni, például mert nem hagyhatod el az otthonod vagy mozgásodban akadályozott vagy. Szavazati jogod ilyenkor is biztosított: igényelhetsz mozgóurnát. Ez azt jelenti, hogy a szavazatszámláló bizottság az általad megjelölt címre kiszállítja az urnát, és ott helyben szavazhatsz. Erre akár a szavazás napján is lehetőséged van. Az alábbiakban a mozgóurnás szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashatsz.

Tudnivalók a helyi népszavazásról

A helyi népszavazás egyedülálló lehetőség arra, hogy egy közösség közvetlenül érvényesíthesse az önkormányzáshoz való jogát. Ez azt jelenti, hogy döntést hozhatunk fontos helyi ügyekről, melyek az önkormányzat hatáskörébe tartoznak (például zöldterületek átminősítése gazdasági területté, óvodák-iskolák bezárása, stb). Ezzel a lehetőséggel bármikor élhetnek a település polgárai. Ez a tájékoztató arról szól, hogy hogyan lehet helyi népszavazást kezdeményezni, és milyen lépések vezetnek a népszavazás napjáig.

Így tudósíthatsz a választásokról újságíróként

A választási eljárás alapelve a nyilvánosság. A választási jogszabályok lehetővé teszik, hogy a sajtó munkatársai a szavazás napján végig jelen legyenek a szavazókörökben és a külképviseleti szavazóhelyeken, illetve a levélszavazatok megszámolását is figyelemmel kísérjék. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan lehet tudósítani a választás napján a szavazásról, és mit tehetsz, ha visszaélést tapasztalsz.

Mit lehet tenni a voksturizmus ellen?

Voksturizmusnak nevezzük, amikor valaki azért létesít lakcímet egy településen, hogy ott szavazhasson, pedig semmi kapcsolódása a településhez. Így beleszólhat egy olyan választásba, amelynek következményei nem őt érintik. Akár fenyegetés, kényszer, akár anyagi ellenszolgáltatás hatására teszi ezt valaki, mindenképpen sérti a választási eljárási törvény alapelveit.  Az alábbi tájékoztatóban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy milyen eszközökkel tudsz fellépni a voksturizmus ellen, ha a településeden hasonlót tapasztalsz.

Hogyan jelentkezhetek át az összevont EP- és önkormányzati választásokra?

2024-ben egy napon tartják az európa parlamenti és az önkormányzati választásokat. Ebben a tájékoztatóban összefoglaljuk, hogy mit kell tenned, ha az egyik, a másik vagy mindkét választáson a lakóhelyedtől eltérő helyen szeretnél szavazni.

Szavazás külföldről magyar állampolgárként

A magyar állampolgárok az országgyűlési választásokon és az európai parlamenti választásokon akkor is élhetnek a választójogukkal, ha éppen külföldön élnek / tartózkodnak a szavazás napján. Ennek kétféle módja lehetséges, a levélszavazás és a külképviseleti szavazás. Fontos, hogy másként szavazhat az, akinek van magyarországi lakcíme, és másként az, akinek nincs. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, ki és hogyan szavazhat külföldről.

Jelentkezés szavazatszámlálásra, tudnivalók szavazatszámlálóknak

A szavazatszámláló bizottság (szszb) a választás egyik legfontosabb szerve: más szervekkel együtt a választás tisztaságát és gördülékeny lebonyolítását garantálja. Az szszb tagjaként lehetőséged van arra, hogy az adott szavazókörben ügyelj a szabályok betartására, és leleplezd az esetleges visszaélési kísérleteket. Azaz ebből a pozícióból tehetsz a legtöbbet azért, hogy az adott szavazókörben garantálni tudd a választás tisztaságát.

Mit tehetek, ha az önkormányzati lap vagy a helyi kábeltévé kampányol?

A kampányidőszakban az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a választáson indulók esélyegyenlőségét a helyi újságban és tévében, ezzel segítve, hogy a választók tájékozott döntéshoz hozhassanak a választáson. Gyakran előfordul azonban, hogy a kiegyensúlyozottság sérül, és az önkormányzati média egy jelölt vagy párt mellett kampányol. Összeszedtük, hogy mit tehetsz ilyenkor.

Hogyan szavazhatok az önkormányzati választáson, ha nincs lakcímem?

Az önkormányzati választáson mindenki a lakcíme vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti településen szavazhat. Ebben a tájékoztatóban arról írunk, hogyan tudod leadni a szavazatodat, ha nem rendelkezel lakcímmel, csak tartózkodási hellyel, vagy nincs se lakcímed, se bejelentett tartózkodási helyed.

Ajánlásgyűjtésre vonatkozó szabályok, fellépés az ajánlóívekkel való visszaélés ellen

Magyaroszágon a választásokon való induláshoz a jelölteknek (EP-választás esetén a pártoknak) ajánlásokat kell gyűjteniük. A választási iroda a szavazást megelőző 50. naptól, tehát a hivatalos kampányidőszak kezdetén adja át az ajánlóíveket a jelöltek vagy pártok részére. Innentől kezdve bárki gyűjthet az adott jelöltnek vagy pártnak ajánlásokat, a szabályok betartásával.

Hogyan indulhatsz jelöltként az önkormányzati választáson?

A helyi közéletre nagy befolyást gyakorolnak az önkormányzati képviselők, hiszen részt vesznek a helyi képviselő-testület ülésein, jogszabályokat kezdeményezhetnek és más helyi döntéseket hozhatnak. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan indulhatsz az önkormányzati választáson független jelöltként, és mire kell odafigyelned.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.