Barion Pixel TASZ | Orvosi kannabisz – Mit tehetnek a döntéshozók?

Orvosi kannabisz - Mit tehetnek a döntéshozók?

Óvatos becslések alapján is több tízezer magyar beteg remélhetne jelentős egészségügyi javulást vagy tünetei enyhülését az orvosi kannabisztól. A magyar állam azonban arra hivatkozva nem engedélyezi a kannabisz gyógyászati alkalmazását, hogy ez Magyarországon (és a világ bármely országában – tehetjük hozzá) leggyakrabban használt kábítószer. Ezzel figyelmen kívül hagyja az ENSZ 2020-as döntését, aminek értelmében a kannabisz lekerült a kábítószerek legveszélyesebbnek tartott, terápiás célra nem javasolt anyagok jegyzékéről. Ez a döntés pedig a magyar döntéshozók aggodalmát figyelembe véve született.

Ahogy a kannabiszra vonatkozó bizonyítékokat áttekintő Egészségügyi Világszervezet (WHO) fogalmazott: „A bizottsághoz benyújtott bizonyítékok nem utalnak arra, hogy a kannabisz és kannabiszgyanta az 1961-es egységes kábítószer-egyezmény IV. jegyzékén szereplő egyéb szerekhez hasonló káros hatásokkal bírna. Ezenkívül a kannabisz készítményei terápiás potenciált mutattak a fájdalom és más egészségügyi állapotok, például a szklerózis multiplexhez kapcsolódó epilepszia és görcsök kezelésére. A fentiekkel összhangban a kannabiszt és a kannabiszgyantát úgy kell osztályozni, hogy az megakadályozza a kannabiszhasználat által okozott kárt, de ezzel egyidejűleg ne akadályozza a kannabiszhoz kapcsolódó, gyógyászati célú hozzáférést, kutatást és fejlesztést.”

Miután tehát az ENSZ tagállamok 2020-ban megszavazták, hogy a kannabisz lekerüljön a kábítószerek terápiás célra nem javasolt anyagok jegyzékéről, az egyes államok feladata az orvosi alkalmazás mikéntjének kialakítása. Ehhez a szabályozáshoz az alábbi szempontok figyelembe vételét javasoljuk a magyar kormánynak.

  1. Minden olyan betegség esetében elérhetővé kell tenni receptre a kannabiszt, ahol meggyőző tudományos bizonyíték támasztja alá a terápia hatékonyságát. Ennek hiányában sok olyan beteg ellátatlanul marad, akinek használna az orvosi kannabisz kezelés vagy kevésbé hatékony, több mellékhatással járó terápiára kényszerül.
  2. Az orvosi kannabisz importja mellett több hazai vállalat számára is engedélyezni kell az orvosi kannabisz belföldi előállítását, hogy minél stabilabb legyen a szükséges mennyiség és minőség biztosítása, valamint, hogy nagyobb választék álljon rendelkezésre. Ahogyan azt más országok példáján keresztül látható, a vállalatok között kialakuló árverseny fő nyertesei is a betegek lesznek.
  3. Az orvosok képzésére érdemes már most kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha az országos program indulásakor az orvosok nincsenek tisztában a kannabisz alkalmazási területeivel, tényleges előnyeivel és kockázataival, valamint a felírás menetével, akkor nem lesz, aki receptet írjon a betegeknek.
  4. A társadalombiztosításnak legalább részben fedeznie kell az orvosi kannabisz árát, mint minden más gyógyszer esetében. A tapasztalatok alapján az első években minden ország az utcai árnál drágábban tudja csak biztosítani a gyógyászati minőségű kannabiszt. Fontos, hogy a rászoruló betegek már ekkor is hozzáférjenek a gyógyszerükhöz, és ne kényszerüljenek a bizonytalan minőségű kannabisz illegális beszerzésére.
  5. A program ne csupán a kannabisz virágzat előállítására koncentráljon, ugyanis sok betegség esetében más egyéb készítmény lesz hatékony. Míg a hirtelen fellépő rohamok és görcsök esetében azonnali hatásra van szükség – amit legjobban a belégzés biztosít – a betegek egy részének az ún. elnyújtott hatás a kedvezőbb, amire a gyomorban felszívódó formátumok alkalmazhatók. Megint másoknál pedig a kannabisz hatóanyagait tartalmazó krémek külsőleges használata lesz célravezető.

Vissza az orvosi kannabisz főoldalra>>

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.