PolitiKuss

Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok az újságírók és közéleti vitákban aktív polgárok, akik politikusokat kritizálnak. Azért indítottuk a PolitiKuss című kampányt 2015-ben, hogy bemutassuk a problémát és megoldási javaslatokat kínáljunk. A megoldás ugyanis nem az, hogy elnémulunk: arra biztatunk mindenkit, hogy emelje fel a hangját, és nyilvánítson bátran véleményt.

A demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak. Ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát. Több ezer magyar újságíró és sok tízezer közéletileg aktív polgár joga a kritika megfogalmazása – de ezt a hatályos szabályozás egyre inkább ellehetetleníti, egyre kockázatosabbá teszi. Ilyenkor ugyanis párhuzamosan indítható polgári- és büntetőeljárás.

Mi több, a büntetőeljárás során a hivatalos személyeket kiemelt védelem illeti meg. Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig a például az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül. Több olyan személyt is képviseltünk, akiket pusztán a véleményük miatt ilyen eljárásnak vetettek alá.

Szalai Ottó a saját maga szerkesztette helyi lapban írta azt a siklósi városvezetésről, hogy úgy bánnak a közpénzzel, mintha a sajátjuk lenne. Az ügyét egészen az Alkotmánybíróságig kellett vinnünk, hogy bebizonyosodjon: ezt a kritikát védi a szólásszabadsághoz való jog. Nagy Róbert a választások előtt kampányolt a Jobbik ellen, a járdára fújt, azóta lekopott graffitije miatt rongálással vádolja az ügyészség, a szórólapjai miatt pedig rágalmazás miatt indult ellene büntetőeljárás. Kemény Gábor Balatonszemes polgármesterét kritizálta egy internetes cikkben: azt írta, hogy a polgármester viselt dolgait mindenki ismeri és hogy a polgármester egy helyi vállalkozót évek óta favorizál, fizet. Somogyi Máriát egy közösségi oldalon megosztott tartalom miatt 10 ezer forintos sérelemdíj és további 75 ezer forintnyi illeték és perköltség megfizetésére kötelezte a bíróság. Neki nemcsak jogi segítséget nyújtottunk, hanem közösségi finanszírozással teremtettük elő a perköltséget és a sérelemdíjat is.

A kampányban arra is lehetőséget adtunk, hogy a polgárok üzenjenek a politikusoknak. Novemberben Budapest két helyszínén, a Blaha Lujza téren és a Parlament előtt magyar politikusokat ábrázoló óriásplakátot állítottunk fel, amelyen a politikusok arcaira ragasztott matricákon nyilváníthattak véleményt a járókelők.

Kidolgoztunk egy szabályozási koncepciót is. Ebben az szerepel, hogy becsületsértés és rágalmazás miatt ne lehessen büntetőeljárást indítani, polgári pereket pedig ne indíthassanak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükről szóló kritika miatt. Hiszünk abban, hogy a közös ügyeinket a közéleti viták során és nem a bíróságok előtt kell megoldani!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A rasszista beszéd új büntetőjogi szabályairól

A TASZ álláspontot adott ki a Kormány azon törvényjavaslatáról, amelyben módosítani kívánják a rasszista beszéd büntetőjogi szabályait.

Eljárás a Matula Magazin IZSDB szolgáltatása miatt

A rendőrség a Jobbik Magyarországért Mozgalom feljelentése nyomán büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen a Matula Magazinon (www.matula.hu) elérhető IZSDB (Internet Zsidó Database) ügyében. Az eljárásban a Matula munkatársait a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője, Pelle Andrea képviseli.

Nem akarunk ízlésrendőrséget!

A BRFK közösség elleni izgatás bűntette miatt büntetőeljárást indított Paizs Miklós zenész ellen „Balra át” című zeneszámának szövege miatt. A TASZ álláspontja szerint a rendőrségnek és az ügyészségnek tisztában kell lennie azzal, hogy a bemutatott szöveg nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűncselekményét, így az eljárás megindítása nem tekinthető egyébnek, mint durva hatósági cenzúrának.