Barion Pixel TASZ | Tudástár

Munkajogi tájékoztató a szabadságokról

A szabadság célja, hogy mentesülj munkahelyi kötelességeid alól, regenerálódj, pihenj vagy magánügyeidet intézhesd. Ebből a tájékoztatóból megtudhatod, hogy milyen típusú és mennyi szabadságra vagy jogosult, illetve milyen feltételekkel veheted ki a szabadnapjaidat.

Tájékoztató a munkaviszony megszüntetéséről - felmondás, közös megegyezés

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban merül fel a legtöbb jogvita a munkáltatók és a munkavállalóik között. Ebből a tájékoztatóból megtudhatod, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkaviszony megszüntetésére, ha te szeretnél felmondani vagy ha neked akarnak felmondani.

Mit kell tudni a státusztörvényről?

2023. július 6-án kihirdették a státusztörvényt. Tájékoztatónk az elfogadott törvényszöveg alapján készült. A tájékoztató kérdés-válasz párjaiban azt gyűjtöttük össze, hogy milyen hatása lesz a törvénynek a pedagógusokra és a többi közoktatásban dolgozóra.

Munkajogi tájékoztató gyerekvállalás előtt állóknak, várandósoknak és kisgyerekes szülőknek

A várandósság és a gyerekvállalás munkajogi szempontból is változást hoz az ember életébe. A Munka Törvénykönyve kiemelt védelmet nyújt a várandós, reprodukciós eljárásban részt vevő, szoptató és kisgyermekes munkavállalóknak. Tájékoztatónkban összegyűjtöttük, hogy milyen szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásukra, milyen kedvezményekre jogosultak és hogyan léphetnek fel az esetleges jogsértések ellen.

Tájékoztató a pedagógusok előmeneteli rendszeréről

Egy 2013-as rendeletben a kormány a pedagógusok előmenetelére olyan rendszert alkotott meg, amelyben a nemzeti köznevelési törvény szerint minden pedagógusnak részt kell vennie. A minősítési rendszer fokozatokat állít fel, ezek a Gyakornok, a Pedagógus I., a Pedagógus II., a Kutatótanár és a Mestertanár fokozatok. Az alábbi útmutatót olyan pedagógusok számára készítettük, akikben kérdések merültek fel a minősítési rendszerrel kapcsolatban.

Tájékoztató közmunkásoknak

Ebben a tájékoztatóban összegyűjtöttük, hogy mikor kaphatsz közmunkát, mire kell figyelned a munka előtt és alatt, milyen jogaid és kötelességeid vannak, és mit tehetsz, ha úgy érzed, nem bánik veled megfelelően a munkaadó.

Aktuális tartalmak

Jogaim a szülészeti ellátásban

A szülés és születés az anya és a születendő baba szempontjából is meghatározó esemény, melynek jelentőségét egyre több kutatás bizonyítja. Tájékoztatónkban a várandósgondozással, a szüléssel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatos legfontosabb szabályokat és iránymutatásokat gyűjtöttük össze. Gyakorlati tanácsokkal is igyekszünk segíteni, hogy az ellátás során végig érvényesíthesd a saját és kisbabád jogait, illetve érdekeit.

Munkajogi tájékoztató a szabadságokról

A szabadság célja, hogy mentesülj munkahelyi kötelességeid alól, regenerálódj, pihenj vagy magánügyeidet intézhesd. Ebből a tájékoztatóból megtudhatod, hogy milyen típusú és mennyi szabadságra vagy jogosult, illetve milyen feltételekkel veheted ki a szabadnapjaidat.

Családtámogatási ellátások (CSED, GYES, GYED, GYET)

Ebben tájékoztatóban azokról az anyagi támogatásokról írunk, amelyek a gyereket nevelőknek járnak. Ezek a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET). Fontos, hogy ezek a támogatások nem egyszerre, hanem egymás után járnak és az összegük egyre csökken, ahogy a gyerek nő. Tájékoztatónkból kiderül, hogy kinek, mikor és mennyi ideig járnak ezek az ellátások, hogyan kell igényelni őket, és milyen egyéb szabályok vonatkoznak rájuk.

Külföldre költöző és külföldről hazaköltöző magyar állampolgárok egészségbiztosítása

Évekig külföldön volt biztosításod, ott is kaptál egészségügyi ellátást, de hazaköltöznél? Szeretnél újra magyarországi egészségbiztosítást, de bizonytalan vagy abban, hogy milyen szabályok vonatkoznak rád? Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy milyen esetekben szűnik meg a magyar tb-d, mit kell tenned, ha újra szeretnéd igényelni, és milyen feltételekkel kaphatsz állami egészségügyi ellátást, ha nincs társadalombiztosításod.  Kitérünk arra is, hogy mire használható, és mire nem az Európai Egészségbiztosítási Kártya.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.