Barion Pixel TASZ | Budapest Királyság: kampányunk eredményei

Budapest Királyság: kampányunk eredményei

Budapest önkormányzati képviseletét 2014-ben, alig néhány hónappal az önkormányzati választások előtt módosították. A módosítás egyes választópolgároknak többet érő, másoknak pedig kevesebbet érő választójogot adott. Kampányunk során 168 állampolgárok kérte az ombudsmant, hogy vizsgálja meg egyenlőtlen választójoga alkotmányellenességét. Köszönjük, hogy tettetek a saját jogaitokért! Kampányunk eredményeit itt láthatjátok.

16x9

Mi változott?

 

 

MOST

KORÁBBAN

a Közgyűlés tagjaira külön már nem szavazhatsz,  a kerületi polgármesterek, vesztes polgármester-jelöltek lesznek egyben a Fővárosi Közgyűlés tagjai,

egy külön szavazólapon,közvetlenül választhattad a Fővárosi Közgyűlés tagjait,

EZÉRT a népesebb kerületek lakóinak szavazata kevesebbet ér,

EZÉRT minden budapesti szavazata ugyanannyit ért a Közgyűlés tagjainak választásában,

MERT a százezres lakosságú kerületek lakóit is csak egy polgármester képviseli a Közgyűlésben, ahogy a tízezres kerületek lakóit is.

MERT nem a kerületeket, hanem a lakókat egyenként képviselték a Közgyűlés tagjai.

 

Kit sért?

 

 

 

TÉGED, ha egy nagyobb lakosságú kerület lakója vagy, és más budapestieknél jóval kevesebbet ér a szavazatod!

TÉGED, ha egy kisebb lakosságú kerület lakója vagy, és nem tartod igazságosnak, hogy többet érő szavazatod budapesti polgártársaid elnyomójává tesz!

 

Mit tettek a budapestiek a jogaik védelmében?

 

Ezen az oldalon lehetőséget adtunk a budapestieknek, hogy a jogsérelem ellen panaszt tegyenek az ombudsmannál. Oldalunkról összesen

168 panasz

 

érkezett az ombudsmanhoz.

Ezekben a panaszokban az alkotmánysértő választási rendszer megsemmisítését kérték a budapestiek. Összehasonlításképp: 2013-ban összesen 314 olyan panasz érkezett az ombudsmanhoz, amely egy alkotmányellenes jogszabály megsemmisítését kérte. A budapestkiralysag.hu-n Ti, budapesti választópolgárok

ezen az oldalon 1 hónap alatt több ilyen indítványt nyújtottatok be, mint tavaly az összes magyar állampolgár 6 hónap alatt, bármilyen témában!

Ez meghaladja minden eddigi, panaszbeadvány benyújtására ösztönző tevékenységünk eredményeit..

Köszönjük, hogy ennyien kiálltatok a saját jogaitokért!

 

 

Most hogy áll az ügy?

 

Mit kezdett az ombudsman a panaszokkal?

A panaszokat az ombudsmani hivatal feldolgozta. Sajnos úgy döntött, nem fordul az Alkotmánybírósághoz az egyenlőtlen választójog panaszokban javasolt felülvizsgálata céljából. Az ombudsman részletes válaszát itt olvashatod.

Akkor most mi lesz, és mit ért a panaszom?

Az igazságtalan egyenlőtlenség ellen ezután nemzetközi jogi fórumokon kell fellépni. Néhányotok pedig jelezte: panaszosként szeretné, ha nemzetközi bíróságokon képviselnénk ebben az ügyben. 168 érvet kaptunk tőletek, amelyet felhasználhatunk ebben a küzdelemben. A benyújtott panaszok sokasága a bírósági eljárásban is megerősíti, hogy a választópolgárok széles körét érintő jogsértésről van szó.

De ami ennél is fontosabb: megmutattátok, hogy ki lehet és kell állnunk a saját jogainkért! Köszönjük, hogy ebben segíthettünk Nektek. A jövőben is ebben fogunk Titeket segíteni.

ÉN miért nem kaptam levelet az ombudsmantól? ÉN küldtem a panaszt NEKEM jár a válasz!

Teljesen igazad van. Az ombudsmannak írt válaszunkban mi is arra hívjuk fel a figyelmét, hogy a panaszosokat megilletné a válasz. Nem kell annyiban hagynod. Ha zavar, hogy nem tisztelt meg az ombudsman a személyreszóló válaszával, ezt elpanaszolhatod a panasz@ajbh.hu e-mail címre küldött rövid levélben. Például felhasználhatod ezt a mintalevelet:

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa!

A budapestkiralysag.hu oldalon keresztül panasszal fordultam Önhöz a fővárosi önkormányzati választási rendszer módosítása kapcsán. Panaszomra a mai napig nem kaptam választ. Időközben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) budapestkiralysag.hu honlapján értesültem róla, hogy panaszomat Ön elbírálta, és erről a TASZ-t értesítette. Felhívom szíves figyelmét, hogy ügyemben nem a TASZ a panaszos, hanem én. Ezért elsődlegesen engem illet meg az ügyemmel kapcsolatos tájékoztatás, nem pedig a TASZ-t.

Kérem, tájékoztasson elektronikus levélcímemen panaszom elbírálásáról, a folytatott vizsgálat eredményeiről. Kérem továbbá, hogy az Önhöz forduló állampolgárokat a jövőben tisztelje meg azzal, hogy közvetlenül tájékoztatja őket ügyük alakulásáról. Csak akkor őrizheti meg Intézménye hitelességét, alkotmányos szerepét, ha nem zárkózik el az Ön bizalmát élvező polgárokkal való együttműködéstől.

Budapest, [dátum]

Üdvözlettel,

[A Te neved]

Update: Az ombudsman válaszában továbbra sem tartja szükségesnek a panaszosok egyedi tájékoztatását. Ha még mindig nem értesz egyet vele, elküldheted a fenti mintalevelet!

Kihez fordulhatok, ha további kérdéseim lennének a kampánnyal kapcsolatban?

Örömmel válaszolunk további kérdéseidre, írj az attila pont mraz kukac tasz pont hu címre!


A kampány a Norvég Civil Támogatási Alap és az Open Society Foundations támogatásával valósult meg.

    

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.