Barion Pixel TASZ | Győzött a gyülekezési jog

Győzött a gyülekezési jog

2007. február 12-én az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Fővárosi Közgyűlés tavaly októberben módosított, a közterület használatát a színpadépítés és a hangosító berendezések használata tekintetében a politikai rendezvények esetében is engedélyhez kötő szakaszait.

A TASZ számára külön öröm, hogy az Alkotmánybíróság indítványunk érvelésének gyakorlatilag az összes pontját elfogadva helyezte hatályon kívül a kihirdetés napjával a kifogásolt paragrafusokat. Az AB – mint azt a testület hétfői sajtóközleménye leszögezi –  „osztotta a jogvédők álláspontját” abban a tekintetben, hogy a Fővárosi Közgyűlés jogalkotási joga nem terjedhet ki az ezen területre vonatkozó rendeletalkotásra. Szintén elfogadta az AB a TASZ érvelésének azon részét, mely szerint a politikai rendezvények esetében az építmények és berendezések (pl. színpad és hangosítás) használatának engedélyhez kötése alapvető jog gyakorlásának olyan lényeges korlátozását jelentené, mely az Alkotmány szerint még törvény által sem elképzelhető.

 A TASZ a kifogásolt rendelet azon pontját, mely a politikai rendezvények esetében a kereskedelmi, vendéglátó és reklámtevékenység végzését is engedélyhez kötötte, nem támadta meg indítványában, és azt az Alkotmánybíróság sem semmisítette meg.

 Álláspontunk szerint ezen tevékenységek folytatása nem a gyülekezés alkotmányos alapjogának gyakorlásával szorosan összefüggő kérdés, így annak rendeleti úton történő szabályozása nem sérti az Alkotmányt.

 A megsemmisített rendeleti szakaszok alapján az első szabálysértési feljelentést a BRFK pontosan aznap tette meg, amikor az AB határozata napvilágot látott. A feljelentést a hatályon kívül helyezésre tekintettel minden valószínűséggel vissza fogja vonni a rendőrség.

 Olvassa el az Alkotmánybíróság határozatát, és vesse azt össze a TASZ indítványával.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.