Nem tudott szavazni? Írjon az ombudsmannak!

Nem jutott el Önhöz a mozgóurna? Átjelentkezett vagy külképviseleti szavazásra jelentkezett, mégse szerepelt a névjegyzékben, amikor a helyszínre ért? Nem akarja annyiban hagyni, hogy nem élhetett választójogával? Mintalevelünk segítségével panaszt nyújthat be az ombudsmannak!

Mind sajtóértesülésekből, mind pedig számos érintett saját beszámolójából értesültünk róla, hogy egyes választópolgárok önhibájukon kívül nem tudtak élni választójogukkal. Vannak, akik mozgóurnát kértek otthonukba, azonban hiába vártak a szavazatszámláló bizottság tagjaira: az urna nem érkezett meg. Mások egy lakóhelyüktől eltérő választókerületben vagy külképviseleten akartak szavazni, ám amikor költséget és időt nem kímélve a szavazás helyszínére értek, kiderült: az illetékes helyi választási iroda hiába hagyta jóvá kérelmüket, mert a névjegyzékben nem szerepeltek. Akár erőforráshiány, akár informatikai hiba, akár emberi mulasztás következtében tagadták meg a választópolgároktól, hogy alapvető jogukkal éljenek, a jogsérelem már aligha orvosolható: az érintettek a 2014-es országgyűlési választásokon nem vehettek részt.

Ha Önt is a fentiekhez hasonló jogsérelem érte, nem kell szó nélkül hagynia. Mintaleveleink segítségével forduljon az ombudsmanhoz választójogának sérelme miatt! Az ombudsmannak joga van vizsgálatot indítani ügyében, felderíteni a jogsérelemhez vezető okokat, és jogszabály-módosítást vagy egyéb eljárásokat is kezdeményezni, amelyek elősegítik, hogy Önt vagy másokat ne érhessen a jövőben a mostanihoz hasonló sérelem.

Így tud panaszt tenni:

1. Töltse le az Ön esetét jellemző mintalevelet:

- mintalevél, ha nem érkezett meg Önhöz a mozgóurna

- mintalevél, ha átjelentkezés vagy külképviseleti szavazás esetén nem szerepelt a névjegyzékben

2. Egészítse ki adataival a mintalevelet: töltse ki a dokumentum sárgával kiemelt részeit!

3. Nyomtassa ki, és kézzel írja alá a levelet!

4. Készítsen egy másolatot arról a határozatról, amelyben arról tájékoztatják, hogy felvették a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe / abba a névjegyzékbe, ahová átjelentkezett / a külképviselet névjegyzékébe! Készítsen másolatot a jegyzőkönyvről is, ha felvettek jegyzőkönyvet a szavazás helyszínén!

5. Tértivevénnyel adja postára a levelet, mellékelve a határozat és a jegyzőkönyv másolatát és bármilyen további, a jogsértést bizonyító dokumentum másolatát, az alábbi címzéssel:

Dr. Székely László

Alapvető jogok országgyűlési biztosa

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Budapest Pf. 40

1387

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szuverenitásvédelemnek álcázott megfélemlítés: a hatalom ismét az önkény eszközét veti be a vele kritikus hangokkal szemben

A Fidesz frakcióvezetője tegnap benyújtotta a szuverenitásvédelminek nevezett, valójában a hatalmi önkényt szolgáló törvénycsomagot. A törvényjavaslat a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.