Barion Pixel TASZ | Nem tudott szavazni? Írjon az ombudsmannak!

Nem tudott szavazni? Írjon az ombudsmannak!

Nem jutott el Önhöz a mozgóurna? Átjelentkezett vagy külképviseleti szavazásra jelentkezett, mégse szerepelt a névjegyzékben, amikor a helyszínre ért? Nem akarja annyiban hagyni, hogy nem élhetett választójogával? Mintalevelünk segítségével panaszt nyújthat be az ombudsmannak!

Mind sajtóértesülésekből, mind pedig számos érintett saját beszámolójából értesültünk róla, hogy egyes választópolgárok önhibájukon kívül nem tudtak élni választójogukkal. Vannak, akik mozgóurnát kértek otthonukba, azonban hiába vártak a szavazatszámláló bizottság tagjaira: az urna nem érkezett meg. Mások egy lakóhelyüktől eltérő választókerületben vagy külképviseleten akartak szavazni, ám amikor költséget és időt nem kímélve a szavazás helyszínére értek, kiderült: az illetékes helyi választási iroda hiába hagyta jóvá kérelmüket, mert a névjegyzékben nem szerepeltek. Akár erőforráshiány, akár informatikai hiba, akár emberi mulasztás következtében tagadták meg a választópolgároktól, hogy alapvető jogukkal éljenek, a jogsérelem már aligha orvosolható: az érintettek a 2014-es országgyűlési választásokon nem vehettek részt.

Ha Önt is a fentiekhez hasonló jogsérelem érte, nem kell szó nélkül hagynia. Mintaleveleink segítségével forduljon az ombudsmanhoz választójogának sérelme miatt! Az ombudsmannak joga van vizsgálatot indítani ügyében, felderíteni a jogsérelemhez vezető okokat, és jogszabály-módosítást vagy egyéb eljárásokat is kezdeményezni, amelyek elősegítik, hogy Önt vagy másokat ne érhessen a jövőben a mostanihoz hasonló sérelem.

Így tud panaszt tenni:

1. Töltse le az Ön esetét jellemző mintalevelet:

mintalevél, ha nem érkezett meg Önhöz a mozgóurna

mintalevél, ha átjelentkezés vagy külképviseleti szavazás esetén nem szerepelt a névjegyzékben

2. Egészítse ki adataival a mintalevelet: töltse ki a dokumentum sárgával kiemelt részeit!

3. Nyomtassa ki, és kézzel írja alá a levelet!

4. Készítsen egy másolatot arról a határozatról, amelyben arról tájékoztatják, hogy felvették a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe / abba a névjegyzékbe, ahová átjelentkezett / a külképviselet névjegyzékébe! Készítsen másolatot a jegyzőkönyvről is, ha felvettek jegyzőkönyvet a szavazás helyszínén!

5. Tértivevénnyel adja postára a levelet, mellékelve a határozat és a jegyzőkönyv másolatát és bármilyen további, a jogsértést bizonyító dokumentum másolatát, az alábbi címzéssel:

Dr. Székely László

Alapvető jogok országgyűlési biztosa

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Budapest Pf. 40

1387

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.