Nyilvánosságra hoztuk a PM szakértői anyagait - Vajon mi alapján döntött a kormány?

A TASZ nyilvánosságra hozta a sávolyi projekt állami támogatásával kapcsolatos pénzügyminisztériumi szakértői anyagokat, és szakértőkkel elemeztette a múlt héten nyilvánosságra hozott KPMG-tanulmányt. Kérdéseink: 1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról? 2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is? 3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A múlt héten nyilvánosságra került KPMG-tanulmány a TASZ által felkért független közgazdász szakértők véleménye szerint kockázatos, szokatlan és az államot igen kedvezőtlen, gyakorlatilag folyamatosan zsarolható helyzetbe hozza.

Annak ellenére, hogy a KPMG-tanulmányt a piacon igen szokjatlan módon a beruházó fizette (bár azt az MFB rendelte meg), a tanulmányból mégis kiolvasható a nagy mértékű és 25 éves futamidejű állami hitel visszafizethetőségének kérdésessége.

A TASZ birtokába került pénzügyminisztériumi szakértői anyagok (PM-anyag1, PM-anyag2, PM-anyag3) a projekt állami támogatásával kapcsolatban szintén önmagukért beszélnek. Tekintettel arra, hogy ezek a dokumentumok döntés-előkészítő anyagok, és mivel az ügyben a döntés már megszületett, megismerésüket csak igen szűk körben lehetne korlátozni, valamint tekintettel arra, hogy a dokumentumokon semmiféle titokminősítés nem látszik, az anyagokat közzétesszük a TASZ honlapján. Oszkó Péter péznügyminiszternek -akinek a blogján jó ideje folyik a polémia a kérdéses anyagok nyilvánosságáról - bőven lett volna ideje jelezni, ha az anyagok megsimerését bármyle jogszabályba ütközőnek tartotta volna.

A KPMG-tanulmány elemzése és a PM-es szakértői anyagok megismerése után az ügyben nagyjából három kérdés maradt:

  1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról?
  2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is?
  3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A válkaszokat, ötleteket, véleményeket a lenti hozzászólások közé várjuk.

Amennyiben aktívan részt venne kampányunkban, küldje el e-mailünket Bajnai Gordonnak!

Legyen tagja a Facebookon szerveződő csoportnak: Azonalli miniszterelnöki beavatkozást!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit kell tudni az információszabadságról?

A következőkben olyan kérdésekre kap választ, amelyek a mindenkit megillető a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjognak a gyakorlása kapcsán gyakran felmerülnek. Szinte biztos, hogy számos olyan kérdés is megfogalmazódik Önben, amelyre ezen az oldalon nem kap választ, ebben az esetben keresse meg a TASZ jogsegélyszolgálatát.

Felszólítjuk Áder Jánost, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az információszabadság törvény módosítását, ami alaptörvény-ellenesen korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és a K-Monitor korrupcióellenes szervezet azért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, hogy tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a törvényt, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

KISOKOS: Közérdekű adatot kérő levelek

Ha első kézből szeretne információt szerezni közügyekről, ha gyanús Önnek, hogy valamely állami szerv, hivatal, önkormányzat nem tartja tiszteletben mások jogait vagy törvényellenesen működik, vagy ha csak az állam működését szeretné jobban átlátni, akkor kérdezzen!

Kérjen közérdekű adatot bármely állami szervtől és terjessze azokat, éljen alkotmányos jogával!