Nyilvánosságra hoztuk a PM szakértői anyagait - Vajon mi alapján döntött a kormány?

A TASZ nyilvánosságra hozta a sávolyi projekt állami támogatásával kapcsolatos pénzügyminisztériumi szakértői anyagokat, és szakértőkkel elemeztette a múlt héten nyilvánosságra hozott KPMG-tanulmányt. Kérdéseink: 1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról? 2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is? 3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A múlt héten nyilvánosságra került KPMG-tanulmány a TASZ által felkért független közgazdász szakértők véleménye szerint kockázatos, szokatlan és az államot igen kedvezőtlen, gyakorlatilag folyamatosan zsarolható helyzetbe hozza.

Annak ellenére, hogy a KPMG-tanulmányt a piacon igen szokjatlan módon a beruházó fizette (bár azt az MFB rendelte meg), a tanulmányból mégis kiolvasható a nagy mértékű és 25 éves futamidejű állami hitel visszafizethetőségének kérdésessége.

A TASZ birtokába került pénzügyminisztériumi szakértői anyagok (PM-anyag1, PM-anyag2, PM-anyag3) a projekt állami támogatásával kapcsolatban szintén önmagukért beszélnek. Tekintettel arra, hogy ezek a dokumentumok döntés-előkészítő anyagok, és mivel az ügyben a döntés már megszületett, megismerésüket csak igen szűk körben lehetne korlátozni, valamint tekintettel arra, hogy a dokumentumokon semmiféle titokminősítés nem látszik, az anyagokat közzétesszük a TASZ honlapján. Oszkó Péter péznügyminiszternek -akinek a blogján jó ideje folyik a polémia a kérdéses anyagok nyilvánosságáról - bőven lett volna ideje jelezni, ha az anyagok megsimerését bármyle jogszabályba ütközőnek tartotta volna.

A KPMG-tanulmány elemzése és a PM-es szakértői anyagok megismerése után az ügyben nagyjából három kérdés maradt:

  1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról?
  2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is?
  3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A válkaszokat, ötleteket, véleményeket a lenti hozzászólások közé várjuk.

Amennyiben aktívan részt venne kampányunkban, küldje el e-mailünket Bajnai Gordonnak!

Legyen tagja a Facebookon szerveződő csoportnak: Azonalli miniszterelnöki beavatkozást!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Sikeres Gripen kampány – üröm az örömben

Alig pár héttel a jogerős ítélet kihirdetését követően, és mintegy 2 héttel azután, hogy az írásos ítélet kézhezvételét követő 15 napos teljesítési idő eltelt, a NFGM teljesteni látszik a Gripen-ítéletet.

TASZ-mozgósítás a hülyét játszó minisztérium ellen: Legyen nyilvános, ami közérdekű!

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kampányt indít a Gripen-ellentételezési üzlet jogerősen megítélt adatainak nyilvánosságáért, arra kérve a közügyek iránt érdeklődő polgárokat, hallassák a hangjukat a nyilvánosság érdekében.