Pert nyert a TASZ a közkiadásokat titkoló Pénzügyminisztérium ellen

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott keresetünknek, amelyet a Pénzügyminisztérium ellen indítottunk, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt.

Szeptember 4-én keresetet nyújtottunk be a Pénzügyminisztérium ellen, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. Az első fokú tárgyalásra a mai napon került sor a Fővárosi Bíróságon.


A Pénzügyminisztérium képviselője azzal érvelt, hogy az általunk kért információ csupán prognózis, becslés, egy bizonytalan jövőbeni eseményre vonatkozó feltételezés, amely nem minősül adatnak, és így nem vonatkoznak rá a személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Avtv.) rendelkezései.


Dr. Schiffer András, a TASZ ügyvivője ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy az Avtv. alapján a kért információ adat, hiszen a törvény 2. § 4. pontjának értelmében közérdekű adatnak minősül az állami szervek kezelésében lévő bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret. A Pénzügyminisztérium pedig nem hivatkozhat ismeret hiányára, hiszen a sajtótájékoztatón elhangzottakból egyértelműen következik, hogy rendelkezésükre állt érdemi információ, amely a becslés alapjául szolgált. A felperesi képviselő továbbá egy korábbi Fővárosi Ítélőtáblai jogerős döntésre hivatkozott, amely kimondta, hogy az adat fogalmát nem lehet megszorítóan értelmezni, azt nem lehet leszűkíteni a Magyar Értelmező Kéziszótár fogalommeghatározására.


A bíróság az alperes érvelését elutasította, és kötelezte a Pénzügyminisztériumot, hogy az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül adja ki a költségvetés egyszeri hiánynövelő tételének tartalmára vonatkozó adatokat.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.