Zöld jelzés a szakszervezeti tüntetéseknek: Sikeres TASZ-fellépés a Fővárosi Bíróság előtt a betiltott tüntetések ügyében

A Fővárosi Bíróság 2011. szeptember 21-i végzéseivel hatályon kívül helyezett két rendőri határozatot: azokat, amelyekkel Budapest Rendőrfőkapitánya a Kossuth-térre és a Várba, szombatra és vasárnapra szabályosan bejelentett szakszervezeti tüntetéseket megtiltotta. A tervetett tüntetések így megtarthatók, a bíróság az ügyekben osztotta a bejelentő képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontját, mely szerint a rendőrségi határozatok indoklása nem állta meg a helyét és tiltásra nem lett volna ok.

A bíróság az ügyben a forgalomkorlátozásra való rendőrségi hivatkozást megalapozatlannak találta. Megállapította, hogy egy tüntetés minden esetben együtt jár bizonyos forgalomkorlátozással, de azt is leszögezte, hogy a rendőrségnek nem az a dolga, hogy a korlátozás súlyát mérlegelje. A gyülekezés és a helyváltoztatás szabadságának viszonyát a törvény megállapítja, és egészen a szabad mozgás objektív ellehetetlenüléséig engedi a gyülekezési jog gyakorlását. A rendőri határozatok indoklása viszont csak olyan általános hivatkozásokat és bizonytalan feltevéseket tartalmazott, melyek alapján a bíróság szerint nem állítható, hogy akár a Parlament előtt, akár a Várban tartandó tüntetés ellehetetlenítené a közlekedést. 

A tiltó rendőrségi határozatokat megváltoztató düntés szerint: “A bíróság a kérelmezővel egyezően úgy ítélte meg, hogy a kérelmezett határozatának indokolása nem támasztja alá, hogy a rendezvény helyszínein és időpontjában a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható, mivel a kérelmezett a bizonyítékokat tévesen mérlegelte.” 

A rendőrség tiltó határozatai elérhetők itt és itt, a bírósági végzések pedig itt és itt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.

Az Alkotmánybíróság kiállt a gyülekezési szabadság mellett

Budapest, 2013. február 12. – Az Alkotmánybíróság mai döntése véget vethet az alapjog-sértő gyakorlatnak. Az önkormányzatok és a rendőrség mostantól nem vehetik el mondvacsinált okokkal a közterületeket a gyűlések szervezői elől.