Gondnokság - Szakmai tartalmak

A magyar kormány súlyosan és rendszerszinten sérti a fogyatékossággal élő polgárok döntési szabadságát és az önálló életvitelhez való jogát – állapítja meg az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottságaának jelentése.

Bár a magyar állam már 2007-ben ratifikálta és nemzeti törvénybe iktatta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt, az azóta tett intézkedések a gondnoksági rendszer és az intézményi ellátás átalakítására nem voltak hatékonyak.

A gondnokság alatt álló magyar állampolgárok elveszítik választójogukat. Ez a korlátozás ma 60 ezer embert érint. A 2012-től hatályos új Alaptörvény értelmében egyedi bírósági döntés révén határoznak arról, hogy egy nem teljesen cselekvőképes személynek lehet-e választójoga.

Az alábbi tanulmányunkban összefoglaltuk a két évtizednyi gondnoksági pereink tapasztalatait

letöltés »

VIDEÓK

Gombos Gábor (ENSZ) a gondnokságról, cselekvőképességről (2012. március)
Választójog és fogyatékosság (2012. április)
Láthatatlanok (2011. június)

Az nlc és szakmai partnerünk, a Validity közös videóban mutatja be Pisti történetét, aki bebizonyította, hogy képes önállóan élni, aki megmutatta, hogy az intézményi elnyomás káros és traumatizáló, míg az önálló életvitel kialakítása kis segítséggel igazán méltó, önkiteljesedő életet tesz lehetővé. Ennél a történetnél semmi nem mutatja meg jobban, hogy mi a baj az intézménybe zárással és a gondnoksággal. Ezért küzdünk mi is a gondnokság ellen.

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Hírek

  • ENSZ javaslatok a fogyatékossággal élő emberek jogfosztása ellen már a nyelv sem akadály (2021. május 7.) Tovább >>
  • A magyar kormányt nem hatották meg az ENSZ ajánlásai (2021. április 7.) Tovább >>
  • A bíróságokon sem kapnak segítséget a jogaiktól megfosztott fogyatékossággal élő emberek (2021. január 22.) Tovább >>
  • Kiemelkedően fontos döntést hozott a Kúria a gondoksági ügyek kapcsán (2020. december 2.) Tovább >>
  • Így nehezítette meg az állam, hogy megvédd magad a rossz döntésektől (2020.június 12.) Tovább >>
  • Súlyosan és rendszerszinten sérülnek a magyar fogyatékossággal élő emberek jogai az ENSZ szerint (2020. április 17.) Tovább >>
  • Joghalál az új PTK-ban (2014. március 18.) Tovább >>

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Blogok

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Kutatások

2021

2020

2019

2018

2016

2015 és korábban

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Képzési módszertanok

⇑ Vissza az oldal tetejére!

MONDO

A MONDO egy kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskola pedagógusaival fejlesztett ki, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A játék témái azonban minden gyerek számára fontosak és hasznosak.

A kártyapakli gyerekeknek és felnőtteknek is segítséget nyújt a fogyatékos emberek jogaival kapcsolatos társadalmi tudatosság növelésében és a jogsértések megelőzésében. Tovább>>

Blogjaink a témában:

⇑ Vissza az oldal tetejére!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Láthatatlan sebek - súlyos bántalmazás egy Baranya megyei szociális intézményben

Milyen szavakkal jellemeznél egy olyan bentlakásos intézményt, ahol értelmi fogyatékossággal, vagy pszichiátriai diagnózissal élő embereket bántanak? Egy újabb, fogyatékossággal élő emberek otthonául szolgáló intézmény vizsgálata kapcsán mondta ki Székely László ombudsman, hogy az abúzus veszélye valamennyi nagylétszámú bentlakásos intézménynek a “sajátossága”, amely rendszerszintű problémákra vezethető vissza.

Próbáld ki, mi történik a falak között

Fogyatékossággal élő emberek tízezrei élik a társadalom számára láthatatlan életüket: otthonukba szorulva vagy tömegintézetekben. Sokan közülük úgy érzik, hogy az élet odakint, tőlük függetlenül zajlik. De ha az élet máshol van, mi történik a falak között?

A fogyatékosság erő! - Képzéssorozat a fogyatékossággal élő emberek jogaiért

Egyéves emberi jogi képzéssorozatot indítunk a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelméért. A képzésekre fogyatékossággal élő emberek és fogyatékossággal élő emberek szüleinek jelentkezését várjuk, akik számára öt ingyenes rövid képzést, mentorrendszert és anyagi támogatást is biztosítunk érdekérvényesítési céljaik megvalósításához. Szerveződj, hallasd a hangod és állj ki a jogaidért!